8. decembar 2022.8. dec 2022.
Pred meč kvalifikacija protiv Grčke (foto: reprezentacija.rs)

Pred meč kvalifikacija protiv Grčke (foto: reprezentacija.rs)

FUDBAL: OVDAŠNjI MONDIJACLI (3)

Ne valja bre, menjaj nešto!

Debakl vrhunske reprezentacije. Tri loša nastupa i sumnjiva eliminacija. Pantelić jedini dobar od svih reprezentativaca. Bez zadrške i straha. Spasao većeg debakla. Odbrane za poziv iz Francuske
Pred start Svetskog šampionata 1982. godine u Španiji, javnost širom Jugoslavije osećala je optimizam sličan onom koji je vladao pred mondijale 2010. i još uvek aktuelni šampionat u Kataru.

Svi elemti za nadu bili su tu. U kvalifikacijama je reprezentacija osvojila prvo mesto u izuzetno teškoj grupi, ostavivši iza sebe Italiju, Dansku, Grčku i Luksemburg, ostvarivši dvostruke pobede protiv tri od četiri rivala. Selektor je bio Miljan Miljanić, u tom trenutku jedan od najcenjenijih trenera u Evropi, uspešni trener Real Madrida, a nakon Prvenstva i Valensije. U sastavu igrači: Gudelj, Zajec, Pižon Petrović, braća Vujović, Halihodžić, Šljivo, Buljan, Šurjak, Sušić. Optimizam je dodatno ojačao nakon izvlačenja grupa gde smo svrstani u onu sa domaćom Španijom, solidnom Severnom Irskom, ali daleko od vrhunske ekipe i debitantom Hondurasom. Prva dva mesta garantuju narednu fazu. Jugoslavija je favorit iz senke na celom Svetskom prvenstvu.

Rukomet u slobodno vreme
Tokom kariejre u Bordou bio je suspendovan na godinu dana zbog navodnog napada na pomoćnog arbitra. Njegov klub je to smatrao nepravednim i u prvom narednom kolu je protiv Nanta igrao bez golmana doživevši ubedljiv poraz. Dugu pauzu je Pantelić iskoristio da se vrati u Niš i igra na poziciji pivotmena za RK Železničar. Trener mu je bio čuveni Zoran Tuta Živković.


Na spisku sva vrhunska imena, a među njima golman Dragan Pantelić. Pantelić je rođen u Lešnici 1951, karijeru počeo u Rađevcu iz Krupnja. Nije zadovoljio na probi u dva šabačka kluba, odlazi u Grafičar, a potom u Radnički iz Niša gde je stekao status legende. Poziv za njega u kvalifikacijama i za sam Mondijal je kuriozitet, jer brani za prosečni Radnički, plasiran u donjem delu tabele. Ipak, kvalitetom se izdvaja i u takvom timu. Pandan tome bi bio poziv golmanu iz Mladosti iz Lučana ili Kolubare da predstavlja reprezentaciju na SP.

-Dragan je bio malo nestašan, pa je selektor odlučio da budemo cimeri kako bih ja pripazio na njega – govorio je Vladimir Petrović Pižon.

Dragan Pantelić (foto: www.publimetro.com.mx)


Nekoliko nedelja pred odlazak događa se poznata afera oko sponzorstva i proizvođača kopački koje žele igrači i savez. Ipak, optimizam ostaje. U prvom kolu Severna Irska i samo 0:0 u utakmici koja nije ni zaslužila drugačiji ishod. Pantelić sjajan. Sumnja se javlja, ali remizira i Španija sa Hondurasom. Sledi meč protiv Španije i čuveni danski arbitar. Bukvalno je silom Španija slavila, no ostaje upamćena odbrana penala rođenog Lešničanina i odličan nastup. Sreća nas prati, jer Irci igraju 1:1 protiv Hondurasa.

Treće kolo i prilika da pobedom obezbedimo mesto u sledećoj fazi. Bio je ovo jako loš nastup Jugoslavije. Jedino je pohvale zasluživao Pantelić. Nekoliko apsolutnih zicera je odbranio Hondurašanima koji pokazuju više od rivala. Odbrane su bile nepojmljive, a u pamćenju ostaje uzvik ka klupi i poruka selektoru „Ne valja bre, menjaj nešto!“ Ipak u 88. minutu iz penala plavi dolaze do nezaslužene pobede. Kada beše najvažnije sreća se okrenula. Irska pobeđuje Španiju 1:0 u sumnjivom meču i na kraju je Jugoslavija treća. Ovo je i poslednji šampionat gde se utakmice poslednjeg kola u grupi nisu igrale istovremeno. Jednako sumnjiva je bila i pobeda Austrije nad Nemačkom zbog koje je eliminisan Alžir, a dve germanske selekcije izborile narednu fazu.

Čilavert – paragvajski Pantelić
Prva asocijacija na golmana strelca je Hoze Luis Čilavert golman Paragvaja poznat kao odličan izvođač jedanaesteraca i slobodnih udaraca. Dobar je bio i Rođerio Seni, Brazilac, no preteča svih njih bio je upravo Dragan Pantelić. Stariji poznavaoci ga pamte po golu sa 80 metara Enveru Mariću u Prvenstvu Jugoslavije, no on je bio i povremeni izvođač penala za reprezntaciju. Postigao je dva gola u kvalifiakcijama za SP 1982. Izjednačio je u meču protiv Danske, a potom je bio jedan od strelaca u duelu protiv Grčke. Upravo je Pižon govorio kako su se takmičili u izvođenju penala i da je Dragan često bio bolji.


Posle svega, krajnje slabog učinka samo Pantelić je zaslužio prelaznu ocenu. Jedini je koga nije javnost kritikovala na bilo koji način. Italija, koja nam je gledala u leđa u kvalifikacijama, postala je šampion sveta.

Odbrane u Španiji su Dragana preporučile za prelazak u Francusku gde je gradio internacionalnu karijeru. Na završetku se vratio u Srbiju i povukao se kao golman zaječarskog Timoka. Kasnije je bio predsednik Radničkog iz Niša.

Posle meča protiv Hondurasa (foto: imagi-images.com)


Za reprezentaciju je zabeležio 19 nastupa, poslednji u ubedljivom porazu od Škotske 6:1 (prijateljski meč) 1984. godine. Preminuo je od posledice Kovida 19 2021. godine.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa