8. decembar 2022.8. dec 2022.
Krv kao lek
EDUKACIJA SREDNjOŠKOLACA U OPŠTINI VLADIMIRCI

Krv kao lek

Proteklog petka u svečanoj sali Posavotamnavske srednje škole sa Domom učenika okupio se zavidan broj učenika završnih razreda ove škole. Skup organizovan u cilju edukacije o dobrovoljnom davanju krvi održan je uz pomoć Lokalne samouprave, Crvenog krsta, te same škole priredili su mali praznik humanosti u spoznaji. Prvo su od sekretara Crvenog krsta Petra Popovića čuli kako protiče sama akcija i pronikli u detalje od granica za davanje krvi od 18 godina do 65, do samog čina nemerljivog značaja davanja krvi. Saznali su da se godišnje održi 10 do 12 akcija, da u njima već ima volontera ove škole a da je sve upereno ka dizanju svesti svih jer krv se daje da spasi nečiji život.

Koordinator iz Instituta za transfuziju krvi Srbije Dušan Serafimović je istakao da je krv jedini lek koji nema zamenu te da je mogu dati samo zdravi ljudi, da samo trajanje davanja krvi ide u ram od dvadesetak minuta ali da se može spasiti nečiji život. Organizam se opet davanjem osveži i osnaži te da je granica za davaoca i težina od minimum 50 kilograma. Sve je Serafimović začinio slikovitim rečima da bolest dolazi nenadano i da ne zna za vikend i radi 365 dana godišnje a veličina davanja krvi je u spašavanju života i nemerljivim zadovoljstvom davaoca koji opet kao po pravilu to čini redovno.

Sve je do utančine organizovano i pokazalo da je sprega opštine, Crvenog krsta i škole da učini da se upute novi naraštaji koji će humanošću obeležiti i svoje živote ali iznad svega spasiti mnoge darovanjem tečnosti koja je ponovljeno je nekoliko puta, lek koji nema zamenu.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa