Инфо

16. март 2023.16. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Тринаести Сајам пољопривреде у Шапцу

Велики број излагача и посетилаца

Тринаести Сајам пољопривреде у Шапцу окупио је значајан број излагача, те је према оценама организатора и учесника оправдао сва очекивања. Верују да ће наредна година бити још успешнија, јер регионална манифестација полако прераста у међународну, по учешћу излагача из земље и иностранства. Изложбени простор у Хали у потпуности је био попуњен, као и плато испред дворане, што још једном указује на велику заинтересованост учесника да се представе пољопривредницима. Према наводима организатора пољопривредна механизација била је посебно тражена и већи део понуђеног асортимана је купљен током два сајамска дана.

Настављена традиција организатора
Сајам је реализован у организацији Радио телевизије АС и партнера Одељења за пољопривреду Града Шапца под покровитељством Града у Спортској хали „Зорка“.

Власник РТВ Ас, Маринко Урошевић: Да су ми пре 15 година рекли да ће Сајам бити као што јесте данас,
не бих веровао. Но, време, посвећеност и истрајност су учинили да будемо успешни, Фото: "Глас Подриња"


-Да су ми пре 15 година рекли да ће Сајам бити као што јесте данас, не бих веровао. Но, време, посвећеност и истрајност су учинили да будемо успешни. Морам да признам да је током Сајма Шабац центар Србије - рекао је власник РТВ АС Маринко Урошевић.

Сајам је свечано отворио градоначелник Шапца др Александар Пајић истакавши да је Шабац пољопривредни крај, те да се кроз различите подстицаје мотивишу произвођачи. Нагласио је да су пољопривредницима увек на располагању савети стручњака из Одељења за пољопривреду и Пољопривредне саветодавне стручне службе Шабац.

Градоначелник Шапца, др Александар Пајић: Улагањем у пољопривреду, улажемо у будућност, те су и манифестације као ова веома значајне за све, Фото: "Глас Подриња"


-У буџету Града за текућу годину за пољопривреду предвиђено је 130 милиона динара. Улагањем у пољопривреду, улажемо у будућност, те су и манифестације као ова веома значајне за све. Значај Сајма је у размени искустава, знања и информација између пољопривредника, излагача. Шабац је град спорта, привреде и пољопривреде, што потврђује и 10.000 регистрованих газдинстава. Циљ нам је да повежемо пољопривреднике, излагаче, како би се производња још више подстакла - додао је градоначелник.

Прилика за пољопривреднике
-Више од 150 излагача је импозантан број и похвално за организаторе. Верујем да ће Сајам из године у годину све више расти, јер као што смо чули, он више није регионални, постао је и међународни. Знамо да је Мачва фабрика под отвореним небом, те су и сајмови пољопривреде одлична прилика за произвођаче да сазнају новине, унапреде своју производњу - нагласио је начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић.

Начелник МУО, Жељко Марјановић (први с лева): Знамо да је Мачва фабрика под отвореним небом, те су и сајмови пољопривреде одлична прилика за произвођаче да сазнају новине, Фото: "Глас Подриња"


Стручни савети за бољу производњу
-Годинама се представљамо на Сајму у Шапцу и драго нам је што манифестација из године у годину расте. Ова сезона је нешто другачија, јер одабир семена за сетву је започео нешто касније. Пољопривредници су заинтересовани, те нас најчешће питају које хибриде да одаберу, како да прилагоде типу земљишта, терену. Наш задатак је да их упутимо које хибриде да одаберу за силажу у зрну, које за бербу берачима. Важно је истаћи да прихватају стручне савете, труде се да буду у току са новинама, посебно млади носиоци газдинстава - истакао је Никола Тиосављевић, регионални представник компаније КВС и додао да су сва семена на располагању пољопривредницима у специјализованим апотекама, али и да су увек доступни за произвођаче.

Регионални представник компаније КВС, Никола Тиосављевић: Пољопривредници су заинтересовани, те нас најчешће питају које хибриде да одаберу, како да прилагоде типу земљишта, терену, Фото: "Глас Подриња"


Тржиште диктира цене
-Морам да признам да је ово тешка година, цена пшенице је нестабилна због глобалне ситуације. Када је у питању наша производња, ми ћемо повећати капацитете и прећи на 440 тона свакодневно. Надамо се да ћемо упркос свим тешкоћама годину завршити у позитивном билансу. Као и до сада производимо све типове брашна, семенску робу и ђубрива. Наше купце највише интересује цена, наравно, то је условљено поменутим околностима. Али, влада интересовање за производе- нагласио је Бранко Перовић комерцијалиста ДПС клас.

ДПС Клас: Наше купце највише интересује цена, наравно, то је условљено околностима, Фото: "Глас Подриња"


Нови производи за заштиту биља
-Галеника Фитофармација доноси новине у области заштите биља, односно понуду за сезону 2023. Морам да истакнем да смо због укидања појединих активних материја пронашли нова решења када је у питању заштита биља. Као и до сада, за сваку културу имамо одговарајућу заштиту. Било да је реч о борби против корова, инсеката, или болести. Сви препарати су регистровани са одређеном дозом, каренцом, што значи да пољопривредници који се одлуче за наше производе могу бити безбрижни када је у питању пласман њихових производа, како на домаће, тако и инострано тржиште- појаснио је др Радивој Аћимовић из Галенике Фитофармације.

др Радивоје Аћимовић, Галеника Фитофармација: Као и до сада, за сваку културу имамо одговарајућу заштиту, Фото: "Глас Подриња"


Едукација пољопривредника кључна
-Традиционално смо на сајму са нашим дистрибутерима, с обзиром да у овом региону продаја је усмерена на дистрибутере. Желимо да се на другачији начин, кроз интерактивну игру, приближимо фармерима како бисмо остварили сарадњу. Оно што нас најчешће питају је цена, те су прилично ценовно орјентисани. Наш задатак као произвођача хране за животиње је да им предочимо да оно што је најјефтиније, није увек и најбољи избор. Због тога радимо на едукацији, како би знали да прате резултате - појаснила је Маријана Граховац из компаније De Heus.

Де Хеус: Желимо да се на другачији начин, кроз интерактивну игру, приближимо се фармерима како бисмо остварили сарадњу, Фото: "Глас Подриња"


Контролисана и паметна употреба пестицида
-Познати смо по томе да сарађујемо да бројним кућама које се баве производњом пестицида, ђубрива, те сваке године учествујемо на Сајму. То видимо као место окупљања, размене искустава и новитета. Када смо код новина, највећа је у производњи и употреби пестицида. Иако се из године у годину мења, све већа је употреба биолошких препарата. Светске тенденције су такве да употреба пестицида сведе на најмању меру, а то је оно што ће морати и наши пољопривредници да прихвате. Они који се буду прилагодили овом тренду, имаће вишеструку добит. Такви производи имају већу цену и траженији су на тржишту. Важно је да се ослоне на струку у саветима, новитетима и применом - додао је шеф стручне службе Томсин доо Милан Теодорчевић.

Томсин: Сајам видимо као место окупљања, размене искустава и новитета за наше пољопривредне произвођаче, Фото: "Глас Подриња"


Изазовна година за све
-Технологија производње и гајење култура је оно што највише интересује пољопривреднике на Сајму, али и у нашем представништву када долазе. Пшеница, малина, јагода су прве културе које захтевају ангажовање произвођача. Стартна ђубрива су најинтересантнија, јер полако почиње сезона. И ова година је изазовна, како за пољопривреднике, тако и за све нас. Уколико једна карика „ослаби“, то утиче на цео ланац. Надамо се да ће нам ове сезоне клима бити наклоњена, јер у 2022. није била. Но, цене су упитне. Због тога остаје нада да неће бити суша, али ни превише падавина. Остаје нам да видимо - појаснио је Мирко Адамовић из Агромаркета, стручне службе за заштиту биља.

Широка понуда и асортиман
-Посећеност сајма и штандова је велика, што је одлична прилика да наше купце упознамо са понудом. До сада смо били познати по сточној храни, но сада у понуди имамо ђубрива, семена, хемију. То је оно што углавном и највише интересује наше пољопривреднике, али је цена пресудна за одабир -изјавио је шеф комерцијале Велетрговине ТТ Дарко Марушић.

Велетрговина ТТ:
До сада смо били познати по сточној храни, но сада у понуди имамо ђубрива, семена, хемију, Фото: "Глас Подриња"


Женска снага и предузетништво
-Удружење жена Очување традиције Поцерине „Калиновац“ је усмерено ка очувању традиције и базирани смо на производњу пустоване вуне и различитих предмета од ње. Имамо и газдинство за одмор у ком су сви гости добродошли. Идеја је потекла од жена са намером да наши гости понесу са собом сувенир - истакла је Биљана Пантић.

Удружење жена Очување традиције Поцерине “Калиновац” :Имамо и газдинство за одмор у ком су сви гости добродошли, Фото: "Глас Подриња"


Субвенционисани кредити

Фото: "Глас Подриња"


НЛБ комерцијална банка ад Београд као генерални спонзор Сајма пољопривредницима је понудила бројне погодности када су у питању различити кредити, субвенционисани од стране Министарства пољопривреде.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa