Инфо

16. март 2023.16. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“

Искра која је запалила радозналост великог научника

Теслин двогодишњи боравак у том граду, као и блиске везе Србије и Аустрије током 19. века, представљени су у Библиотеци шабачкој захваљујући сарадњи са Аустријским културним форумом
Савременици, научна достигнућа, значајан утицај образовне установе у животу великог српског научника, приказани су на 14 паноа у оквиру изложбе „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“ отворене у петак у Галерији Библиотеке шабачке. Теслин двогодишњи боравак у том граду, као и блиске везе Србије и Аустрије током 19. века, представљени су захваљујући сарадњи са Аустријским културним форумом, који је поставку приредио са Техничким универзитетом у Грацу, Универзалним музејом Јоанеум и Галеријом науке и технике Српске академије наука и уметности.

Боље разумевање Теслиног развоја и везе две земље
Отварајући је, у присуству председника Скупштине града Немање Пајића и представника градских образовних и културних установа, председник Аустријског културног форума др Адријан Фајкс поручио је да се у Србији мало зна о животу генијалног научника, значају његових проналазака и његовој фасцинантној личности.

Фото: "Глас Подриња"


-Мање је познат и почетак његовог научног пута у Грацу. То је искра која је запалила његову радозналост и заинтересовала га за рад на најсложенијим технолошким проблемима свог времена. Сазнања о почецима Теслине каријере у Грацу доприносе, не само бољем разумевању његовог развоја, већ бацају и ново светло на везе Аустрије и Србије на пољу науке које постоје вековима и још увек су веома важне- истакао је др Фајкс.

Године 1875. Тесла је почео студије на Високој техничкој школи у Грацу, која је у то време окупљала најбоље студенте из југоисточне Европе и северне Италије. Отац Милутин га је подржао, испунивши му жељу коју је исказао док је боловао од колере. У том периоду је научио основе о електротехници и механици. Иако никада није дипломирао, нити је добио оцене за последњи семестар, додељен му је почасни докторат у Грацу 1937. године.

Фото: "Глас Подриња"


Неки од највећих изума започети у Грацу
-Школовање у Грацу је за њега био подстицај и ту је започео нека од својих првих, односно највећих достигнућа и изума. Један од њих је и наизменична струја. Тесла је већ на првој години показао своју генијалност, што су приметили и професори. Вредно је учио и по 20 сати. Није се интересовао за дивни Грац и његове природне лепоте, знаменитости, мостове и врло богат друштвени живот. Интересовала га је само наука и учење, да експериментише и побољша већ постојеће изуме. Године 1876. написао је рад и објавио га у часопису „Србадија“ који излази у Бечу. На ту тему је тек 25 година након њега писао Алберт Ајнштајн, а 30 година након њега чувени Нилс Бор- нагласила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Фото: "Глас Подриња"


Није имао средстава да уплати другу годину студија и из тог разлога је морао да напусти образовну установу, која је умногоме утицала на њега и његов живот, као и он на саме промене унутар ње. Непроцењива вредност научника откривена је тек након његове смрти. У тренутку је променио ток историје, задужио целокупно човечанство. Изложба треба да буде подстицај да и ми сами водимо рачуна о нашим великим људима, а да не дозвољавамо само да други примећују и стичу њихову непроцењиву вредност, подвукла је Подгорац Јовановић.

Поставку о једном о највећих умова свих времена заинтересовани ће моћи да погледају до 24. марта у Галерији Библиотеке шабачке.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa