Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
СЕЋАЊЕ НА ЂУРЂЕВДАН

МИРИС КОЛАЧА ИЗ КРЕДЕНЦА

Иван Л. Јанковић, протојереј ““ ставрофор рођен је 1878. године од оца Лазара (свештеника) и мајке Марице. Умро је 1958. године у Шапцу. Био је један од осморо деце. Завршио је Богословију у Русији и Духовну семинарију. Радио је као парох у Миличинци 18 година, на мишарској парохији 24 године и у Прњавору осам година. Оженио се Христином Мијатовић ћерком из угледне домаћинске куће Стеве и Анке Мијатовић из Мачванског Причиновића.
Са супругом Христом изродио је десеторо деце. Осам синова и две ћерке. Све је школовао и створио од њих честите људе. Један од синова, Михаило-Шица, као припадник Ђачког батаљона стрељан је 1944. године у Попово код Бијељине. За свог живота Ива је успео да посмртне остатке стрељаних ђака пренесе у заједничку гробницу у Шабац на гробље Доњи шор.
Славио је крсну славу Ђурђевдан и то је била лепа прилика да се искупи цела породица. Углавном су долазили сви, а нарочито после Другог светског рата када је обележавање верских празника било строго забрањено. Овај дан је представљао посебан празник нарочито за млађе унуке јер су тад могли да обуку или обују нешто ново што су им родитељи купили ““патике, сандале, кошуљице, хаљинице и тд.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa