Инфо

3. мај 2012.3. мај 2012.
ИЗМЕЂУ РЕДОВА

КОМ ОПАНЦИ, КОМ ОБОЈЦИ

Пошто нисмо имали избора, изабрали смо изборе, и сад предизабране треба изабрати.
Мало је прилика када се народу укаже шанса да бира. Благо онима који знају кога.
“Ком опанци, ком обојци“ знао је казивати наш народ за сличне ситуације као што је ова која ће се десити за три дана. Додуше, исти тај народ је у таквим приликама говорио “Ни по бабу, ни по стричевима“. А како се код нас у европској транзицији већ одавно не поштују фамилијарни односи, остаје да се разврставамо по страначкој припадности и партијској моћности.
“Србија се усталаса, спрема се да гласа“ казивали су својевремено овонародни шерети. Сад ни то више није за шегу. Враг је појео шалу.
У међувремену, чекајући изборе, славили смо Међународни празник рада 1. мај. Додуше, многима међу нама није јасно зашто се празник рада слави и у нашој земљи која има толики број незапослених.
А неки од тих самозапослених, побунили се ових дана, и то они фини трговци који имају свој аутомобил и на њему звучник са кога одјекује: “Старо гвожђе купујемо, каламаторе старе, анулиминијум...“ Е ти фини људи кажу да су у овом крају добили конкуренцију. Ишли, веле, ових дана неки други, исто са колима и звучницима кроз град и села и којешта викали. Па се сад они традиционални откупљивачи плаше да ови нови што вичу из кола једног дана не преотму њихов посао и почну да прикупљају разноразне старине.
Још ни избори нису почели а једна крава писала уредништву и пита када ће кренути нова кампања. Каже, свидело јој се снимање за телевизију и омилили јој се они фини људи који су долазили и мазили је. Нису као њен газда који је само вата за сисе.
Е сад је прилика да се види колико смо путева и тротоара изградили, колико рупа закрпили, колико нових пројектовали, колико смо фабрика отворили а колико смо најавили да ће се тек градити, колико је водовода потекло, колико је уличне расвете засијало и по сеоским сокацима, колико смо школа подигли, колико људи запослили, колико стипендија доделили, колико инвеститора наватали... Па ако није довољно, да искористимо и други круг.
Уствари, кажу неки, што су обећали, обећали су. Сад је на народу та то и испуни.
Дан пред изборе означен је као дан политичког ћутања, бар тако је законом предвиђено. А мора се признати да смо после свега што смо се наслушали, тај ћутодан својски заслужили.
Их, да је да прођу избори па да живимо срећно и задовољно!

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa