Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Библиотека шабачка ближа Шапчанима

Књига на корак од читалаца

„Ако сретнете Библишу, Библину, насмејане библиотекарке на трициклу и бициклима, слободно им се придружите у авантури званој “Библиотека шабачка на корак од свих“
Ако видите три даме како возе три необична бицикла и са пролазницима размењују књиге, слободно им се придружите. Реч је о „Библиотеци на корак од свих“.

Библиотекари Библиотеке шабачке дошли су на интересантну идеју да до сваког суграђана и суграђанке стигне књига за читање. Са три бицикла посећују кориснике који желе да позајме штиво из богатог фонда.

Фото: "Глас Подриња"


Библиотека на корак од свих
Истраживањем су уочили да иако градски храм књиге реализује разноврсне садржаје за децу, младе и одрасле, ипак велики број људи и даље није чуо за њихове услуге, или нема могућност да физички дођу у простор Библиотеке шабачке. Посебно најмлађи. Због тога су одлучили да крену у сусрет суграђанима на интересантан, иновативан начин.

-Деца кроз различите пројекте организовано посећују Библиотеку, са васпитачима, учитељима, или наставницима. И поред тога, велики број деце остаје ускраћен за програме Библиотеке шабачке, које су махом бесплатне. Неки због удаљености, немогућности превоза, временских услова и других разлога. Циљ пројекта “Библиотека на корак од свих” је да изађемо из зграде Библиотеке, да дођемо до градских окупљалишта, школа, вртића, установа за децу са тешкоћама у развоју, које су територијално удаљене и деце која не долазе у Библиотеку на наше програме – истиче библиотекарка Библиотеке шабачке Марија Вуковић и додаје да градски храм књиге има одличну сарадњу са основним школама и вртићима у граду, али да је ипак неопходно да буду на корак до корисника и приближе им добро штиво, чувајући животну средину.

Фото: "Глас Подриња"


-Ипак већи број васпитача, учитеља и наставника не доводе децу због удаљености, немогућности превоза, временских услова и других разлога. Како бисмо то променили неопходно је да обезбедимо континуиране одласке у вртиће и школе који су удаљени од градског језгра. Сарађујемо и са Установом за децу и младе са сметњама у развоју, као и са ОШ “Свети Сава” која је специјализована за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом. Закључили смо да, када бисмо ми могли да дођемо до њих, у њихов простор, и да им приуштимо део наших услуга и активности, учинили бисмо велики корак у култури нашег града уз чување животне средине, на бициклима – напомиње Марија.

Бицикломобил у акцији
Библиотекарке до корисника стижу са три бицикла (два бицикла и једним лаким теретним трициклом) са мултифункционалном приколицом пуном књига која може да се трансформише у луткарску позорницу, инфо пулт или простор за креативне радионице. Популано названи „Библиоцикл“ доноси прегршт изненађења.

-Уз подршку Министарства културе купили смо трицикл са корпом и два бицикла, нове костиме за маскоте и луткице за представе, па можемо разноврсне програме да понудимо нашим суграђанима. Желимо да информишемо суграђане о нашим активностима, и најмлађима да покажемо да је Библиотека сигурно, узбудљиво и безбедно место за њих.

Фото: "Глас Подриња"


Жеља им је да повећају интересовање деце и младих за нове и обогаћене библиотечке садржаје и подстаку радозналост, креативност. Верују да је благодет читања посебно важна за децу током одрастања. Због тога Библиотека на точковима долази до сваког ко жели да сазна нешто ново, прочита добру књигу и дружи се са љубазним библиотекаркама.

-Ако сретнете Библишу, Библину, насмејане библиотекарке на трициклу и бициклима, слободно им се придружите у авантури званој “Библиотека шабачка на корак од свих“! -поручује Марија Вуковић.
М.Ж.Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa