Инфо

20. јун 2024.20. јун 2024.
Фото: СПШ

Фото: СПШ

120 ГОДИНА СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ У ШАПЦУ

Развој у корак са временом

Од заборављеног места на рубу града до једног од лепших градских паркова. Унапређење наставе упоредо са развојем простора у којој се одржава. Традиција усклађена са европским тековинама. Повезивање као кључ напретка
Овог петка Средња пољопривредна школа са домом ученика – Шабац обележиће 120 година постојања. Значајан јубилеј исткан је личним и колективним памћењем о неким другим генерацијама и временима, али и свежим, садашњим искуствима ученика који су још увек у процесу образовања, уједињених просторном целином која се у последњих деценију и по развијала на очиглед савременика.

Пре само петнаест година, шабачка Пољопривредна школа била је невидљива. Сама зграда, културно историјски вредна, била је скривена иза неуређеног дрвореда зараслог у траву. У медијима је видљива тек у виду појединачних вести, када се извештавало о индивидуалним успесима на републичком такмичењу.

Фото: СПШ


Данас је ситуација великим делом другачија. Континуираним залагањем руководства и запослених, прво је запуштени дрворед преуређен у парк, потом обновљена главна зграда, а онда корак по корак остали објекти на економији. Улагало се и у садржај. Установа која образује профиле који би у будућности требали да се брину о земљи, биљкама и животињама, добила је не само нове стакленике и пластенике, него и сопствени зоолошки врт, винотеку, терене и халу за јахање, стаје за смештај коња, па и свој коњички клуб који их је учинио познатим и јединственим широм Србије. Новим објектом проширен је дом за смештај ученика, а у току је изградња спортске хале. Од онога што је било, задржан је стручни колектив и вредни ученици, који и даље освајају значајна државна признања.

Фото: СПШ


Зоолошки врт, омиљено је место шабачких малишана током пролећних и летњих месеци,заљубљеницима у спорт је на располагању трим стаза и Школа јахања

Фото: СПШ


Фото: СПШ


Труд и залагање резултирало је препознавањем, уважавањем и наградама, како у државним, тако и у европским оквирима. Јануара 2017. године СПШ постаје прва школа са територије Града која је понела престижну Светосавску награду од Министарства просвете, док је прошле 2023. исто признање стигло за професорку Милену Стаменић. Били су вицешампиони Агроолимпијаде у Португалији 2018. године, прошле на истом такмичењу у Нитри петопласирани, а почетком 2024. године након вишегодишњих успешно реализованих сарадњи са европским школама добијају петогодишњу акредитацију у оквиру ЕРАСМУС програма. Повезали су се са бројним сличним установама широм Србије и Европе, али можда најбитније: повезали су се са суграђанима.

Фото: СПШ


Улагање у образовање, улагање у будућност
-Трудимо се да идемо у корак са савременим токовима образовања, али и да задржимо оно што је наше, добро и вредно. Поштујемо знања оних који су нам претходили и истовремено од европских партнера учимо о савременим начинима обраде земљишта, прераде сировина, бриге о животињама. Сматрамо да само темељним улагањем у образовање улажемо у будућност- истакао је за „Глас Подриња“ Предраг Савић, директор Средње пољопривредне школе са домом ученика – Шабац и додаo:

Предраг Савић, директор СПШ, Фото: СПШ


-Током претходних деценију и по унапредили смо услове у којима се образују и бораве наши ученици. Сви објекти у оквиру наше школске економије су реконструисане, а изградили смо и нове. Посебно смо поносни на нови дом, ветеринарску амбуланту, зоолошки врт, халу за јахање, смештај за коње... Поносни смо што ће наша школа у догледном периоду, напокон, добити и халу за физичко... Све то не би било могуће без великог залагања нашег колетива и интензивне сарадње са градом и државом.

Фото: СПШ


Усвајање европских тековина
Шабачка Пољопривредне школа, била је прва школа у Србији која је учествовала у пројекту прекограничне сарадње 2012. године (2016. наставак пројекта) са Хрватском, Еразмусу се прикључује 2020. Од тада до данас учествовала је на три пројекта: једном КА2 и два КА1. Захваљујући доброј реализацији ових пројеката и темељној стартегији представљеној у конкурсној документацији, средином јануара им је од Темпус-а стигло обавештење о одобреној петогодишњој акредитацији. Још једна од потврда да у свом раду негују квалитет достојан европског поверења.

Фото: СПШ


Вицешампиони Агроолимпијаде у Португалији 2018. године, прошле на истом такмичењу у Нитри
петопласирани, а почетком 2024. године након вишегодишњих успешно реализованих сарадњи са европским школама добијају петогодишњу акредитацију у оквиру ЕРАСМУС програма


-Преко различитих пројекта у претходном периоду преко стотину деце је путовало у Европу. Са Француском школом из околине Нанта сарадња траје већ 12 година, док је на студијском путовању било 150 ученика. Преко Еразмус пројекта са европским начином усвајања знања упознало се 34 ђака, а преко пројеката прекограничне сарадње са школама из Словеније и Словачке 12 ученика годишње- истакао је тада за наш лист директор СПШ, Предраг Савић.

У све наведене пројекте уткан је посвећен и исцрпан рад пројектног тима и директора, а као највећи значај ових путовања у школи наводе искуство које су ученици стекли кроз путовање, дружење, упознавање нових култура, усавршавање и модернизацију професионалног искуства.

Фото: СПШ


Повезивање са заједницом
Иако је успостваљање веза са европским образовним установама један од услова за квалитетну и савремену наставу у овој школи су познати по томе што пре свега поштују своје. Како уопште традицију, негујући баштину преко различитик културно уметничких секција у оквиру дома, тако и град у којем постоје 120 година, отварајући своја врата суграђанима.

-Поштујући високо постављене стандарде у обављању васпитно образовне мисије последњих година доста смо радили на интегрисању наше школе у шире друштвене токове. Руководили смо се идејом да ресурсе којима располажемо искористимо за опште добро при томе максимално уважавајући потребе наших ученика и ширећи њихове могућности у будућем обављању посла за који се школују. Са друге стране, све што смо радили у оквиру наше економије на располагању је и нашим суграђанима. Лепо уређен парк који се наставља на зоолошки врт, омиљено је место шабачких малишана током пролећних и летњих месеци, заљубљеницима у спорт је на располагању трим стаза и Школа јахања- каже Савић.

Фото: СПШ


Мали подсетник
Пољопривредна школа у Шапцу основана је 24. јуна 1904. године под називом Ратарска школа. Идеја оснивача била је да мушкој деци са села пруже савремена знања из области пољопривреде не би ли их на својим имањима касније применили.

Прва генерација је бројала 27 ученика, а уз школу је био отворен и нтернат где су деца имала бесплатан смештај. У својој историји ова установа је мењала називе, добијала нове садржаје, 2006. године је отворен Дом, који је пре неколико година проширен новим, савременим објектом.

Фото: СПШ


Школу тренутно похађа преко 500 ученика. За обављање стручне праксе на располагању им је око 80 хектара обрадиве површине, савремене лабораторије, пекара, млекара, фарма говеда и свиња, стакленик, лабораторије, зоолошки врт, терени и хала за јахање, ускоро и спортска хала.
Т.Т.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa