Инфо

14. јун 2012.14. јун 2012.
ПОДСЕЋАЊЕ НА ПРВИ ФЕСТИВАЛ РУЖА У ЛИПОЛИСТУ

ПРАЗНИК ЛЕПОТЕ И ПРИЈАТЕЉСТВА

Први фестивал “Руже Липолиста“ одржан 23 и 24. јуна 1990. године и тада био једини те врсте у Југославији. Липолист и данас носи име руже а његови ружари поштовање у свету одгајивача украсног цвећа
У Липолисту, селу у коме се Поцерје слива у Мачву а песма разлеже бојама овдашњих сликара, где багрем крив право беседи о српским ђедовима, руже су расцветале име села. Липолист је постао симбол ружарства а његови домаћини с поносом ће и овог пролећа дочекати госте на новом фестивалу “Руже Липолиста“.
А све је почело и много раније него што је зачета идеја о организовању манифестације којом би се свету показало умеће мачванских расадничара. Први фестивал одржан је 23 и 24. јуна 1990. године као плод визионарских виђења групе ентузијаста окупљених око Туристичког савеза Шапца али и појединих ружара у Липолисту који су већ били познати и признати на ширим просторима.
Одлучили су да цвету направе празник, тако су и учинили да би лепоту поделили са многобројним посетиоцима, од којих су многи први пут дошли у Липолист, и наново сваког пролећа па и чешће, му се поново враћали. “Овде ће и вама за срећу цветати руже“- говорили су и говоре Липолиштани. Тако и данас, као и на првом фестивалу, када је људе добре воље поздравио зачетник ружарства у овом крају и најзаслужнији за расцветавање ружа у Липолисту, Живојин Жоја Топаловић, који је свету понудио цвет као мелем за душу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa