Инфо

9. август 2012.9. авг 2012.
ЗАВРШЕНО 44. ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ, КРАЈ ДРИНЕ У ЦРНОЈ БАРИ

ХАРАМБАША ПЕЛИЋ

У Мачванској свадби евоциране успомене на стару Мачву. Трећи пут титулу харамбаше освојио Милош Пелић, студент ветерине из Салаша Црнобарског. Најлепши фијакер Владана Радовановића, запрега Ђорђа Живковића, а народна ношња Владана Давидовића
Парада фијакера и чеза са веселим сватовима одевеним у народну ношњу, кренула је са хиподрома у Богатићу. У њој је било двадесетак, “накинђурених“ вранаца и дората, а на челу Влајића фијакер и у њему право шаренило од народних ношњи. Још једном је потврђено да “Мачванска свадба“ по традиционалним обичајима има доста поклоника. Многи су изашли из својих кућа да поздраве распевану сватовску поворку, која се са хиподрома кретала асфалтним друмом.
У центру Богатића, испред зграде Скупштине општине млади чланови фолклорних ансамбала из више мачванских села повели су коло у које су се ухватили и многи од присутних поклоника игре и песме. Други су пак све то знатижељно посматрали испод сунцобрана и са тераса оближњих кућа. Столице пред хотелом и другим угоститељским објектима где су сватови пролазили, биле су испуњене до последњег места, без обзира на изразито топло време ( температура је била близу 40 степени Целзијуса).
Сватови су “успешно“ савладали хајдучку бусију, постављену на самом уласку у Совљак, а после чашћења, стигли у Етно парк ( мачвански музеј старина под ведрим небом) и ту је по традиционалним обичајима млада Марија Радовановић ( девојка у народној ношњи, специјално припремљена за ову прилику) у друштву најближих ( све имитатори) изведена из родитељског дома уз коло младих фолклориста, свирку и песму. Чашћење у веселој атмосфери настављено је под крошњама столетних стабала липе. Фијакеристи су ту мало предахнули, а потом наставили пут у Црну Бару, где је у Васином шибу, недалеко од плаховите Дрине, обављено венчање.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa