Инфо

9. август 2012.9. авг 2012.
ШАБАЦ МОЈЕ МЛАДОСТИ

СВЕСЛОВЕНСКИ СЛЕТ У БЕОГРАДУ

Посебну пажњу у мојим сећањима на шабачке дане заслужује наставник гимнастике Јуриј Градов, или како смо га популарно звали Брат Јура. Као руски емигрант после Октобарске револуције, дошао је прво у Београд где је завршио курс за наставника гимнастике - физичке културе.
Наставник гимназије у Шапцу постао је 1920. године и био све до почетка Другог светског рата. Ратних година био је у немачком заробљеништву, да би се већ 1945. године поново вратио своме вољеном Шапцу.
Поред одржавања часова гимнастике (данас фискултуре), био је организатор свих спортских манифестација у граду. На крају сваке школске године на стадиону “Мачва“ одржавани су слетови. По три месеца, на часовима гимнастике увежбавали смо тактове слетских вежби. Кад је лоше време вежбали смо у учионици а када је леп дан у дворишту школе које се простирало између старе и нове зграде гимназије. А двориште пошљунчано па кад су склекови ми нажуљамо и руке и колена. А Брат Јура само диригује: “Ена, два, ена, два!“ и по десетак пута “Остав!“ кад само један погреши у неком такту. Уочи генералне пробе на стадиону “Мачве“ рекао нам је да сваки донесе поклопац ималинске посуде са једним повећим ексером. Чудимо се шта ће нам ово. Кад смо се пре почетка своје вежбе постројили у размаку један метар и Брат Јура преконтролисао да су сви у реду један иза другог и хоризонтално, и вертикално па дијагонално, рекао је да испод својих стопала у земљу прокуцамо овај поклопац од кутије ималина за ципеле. То нам је био сигуран оријент током извођења вежбе. А Брат Јура је са трибина дириговао уз пратњу одговарајуће музике преко грамофона са великом трубом.
Наша гимназија почаствована је и учешћем на Свесловенском слету који је одржан у Београду 1930. године. Четврти разред гимназије, са још десетак гимназија, од организационог одбора слета добили смо исте тактове вежби. Неколико месеци смо увежбавали. А на слет нас је одвео Брат Јура. Имали смо беле кошуље и црвене гаће. Ту сам се састао и са братом од тетке Драгом Бајићем јер је и његов четврти разред Друге мушке гимназије из Београда учествовао у истој масовној вежби.
У почаствованој ложи био је краљ Александар Карађорђевић. Крај њега је био и седмогодишњи престолонаследник Петар у соколској униформи. Наш Брат Јура био је задовољан нашом вежбом и у матурским сведочанствима свима је из гимнастике била петица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa