Инфо

9. август 2012.9. авг 2012.
ЕКСЛУЗИВНА РЕПОРТАЖА!!! ИСЛАНД

РЕЈКЈАВИК

Рејкјавик је главни и највећи град Исланда и има 170 хиљада становника. Основан је у 9 веку.
Норвежанин Аренсон, пловио је Северним морем и са брода угладао обалу са које се извијао дим; убеђен да је то знак насељеног места, после дуге пловидбе немирним водама пристао је. И мада је схватио да је „дим“ био од гејзира, Аренсон је одлучио да остане. Због оштре зиме на северу острва вратио се али се касније предомислио и одлучио да поново оде. Овог пута на југ леденог острва са собом је повео породицу и неколико пријатеља, а потом су стигли остали Скандинавци. Тако је основано прво насеље на Леденој земљи. У центру града главни трг носи име оца нације, а из два камена дебла непрестано излази пара. Занимљив податак говори да је овој, по свему необичној, земљи било потребно девет векова да сакупи само 167 становника ““ а још само два века - да би дошао до данашње цифре.
Прохибиција је уведена на Исланд године 1915. и трајала све до 1935. кад је коначно одобрена употреба вина и жестоких пића. Забрана ПИВА укинута је 1988. године и примењује се тек ““ од 1989!!!
Бокс је био забрањен на овом острву ““ све до 2001. када је ова „племенита вештина“ заживела и на Исланду!!!!
Рејкјавик је престоници Исланда. У њему живи 2/3 становника од укупно 319 хиљада колико их има на целом острву. Густина становника је 2, 8 становника по к.м.
Рејкјавик лежи на благим брежуљцима који се пружају све до велике морске увале у којој се налази лука, и ултра-модерно архитектонско здање, Концертна дворана. има Библиотеку са 120 хиљада књига, Национални музеј, статуу Јана Сигурсона (борца за независност Исланда), језеро обрасло зеленилом, пешачку зону, и беспрекорно чисте улице. Због ветрова који непрестано дувају све зграде на Исланду имају необичне прозоре са изузетно великим окнима у којима су прозорчићи ““ и једино се они отварају. Исланд има два универзитета; један на северу и други у Рејкјавику; похађа их 18000 студената (школовање је малтене бесплатно). Постоје сви факултети изузев ветеринарског (због оскудног броја животиња). У Рејкјавику се налази и Културни центар нордијских земаља.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa