Инфо

18. октобар 2012.18. окт 2012.
ДИРЕКТОР ШАБАЧКЕ ФИЛИЈАЛЕ НСЗ БРАНКО ФИЛИПОВИЋ

ДЕЛОТВОРНЕ МЕРЕ У СМАЊЕЊУ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Шапцу тренутно 11. 366 лица. Најугроженији радници са трећим и четвртим степеном стручне спреме. Са циљем повећања запосливости и компентенције особа без посла шабачка филијала НСЗ годинама у назад спроводи низ активних мера
Упркос мањим средствима из републичког буџета за помоћ незапоселнима и подстицајне мере запошљавања, шабачка филијала НСЗ је и током 2012. организовала бројне обуке, програме, сајмове осмишљене са циљем да помогну нашим суграђанима да се боље позиционирају на тржишту рада.
- Улога Националне службе за запошљавање је повећање запосливости незапослених лица, повећање њихових могућности и стручности. С тим у вези, ми из године у годину спроводимо низ програма, како би се незапослени лакше и боље снашли на тржишту рада ““ истакао је Бранко Филиповић, директор Националне службе за запошљавање- филијала Шабац.
Наменске обуке за тржиште рада су вишегодишња пракса. Протеклих месеци, десет лица је обучено за послове заваривача, док је још десет добило основне поуке из рачуноводства. Шта су били критеријуми за одабир кандидата?
- Лица која су одабрана за похађање поменуте обуке, морала су имати одговарајућа предзнања из конкретне области. У првом случају, то су незапослени са занимањима из машинског или металског смера, а код селекције за обуку за рачуновође, учесници су искључиво морали бити дипломирани економисти. Поред тога, од њих су се захтевала и добра информатичка знања, јер ће њихови будући послови подразумевати умеће електронског пословања.
Колика је успешност ових програма, и чиме полазници располажу по њиховом окончању?
- Обуке које организујемо олакшавају прве кораке у тражењу посла. Оне представљају надоградњу на стечена, базична знања. Усвајањем нових вештина и специфичних знања, кандидати постају сигурнији и самопоузданији пред послодавцем. Када је, конкретно, реч о курсу за рачуновође, незапосленима је то добра полазна основа за професионално оспособљавање из области економије и рачуноводства и за прилагођавање захтевима будућег посла. С обзиром да је реч о кандидатима који до сада нису радили, ова обука ће им помоћи да након две године рада у струци, лакше стекну услов за полагање испита за овлашћеног рачуновођу.
Дакле, обуке генерално, повећавају стручност и компетентност незапослених на тржишту рада и чине их интересантнијим послодавцима. Колика је њихова успешност говори и податак од прошле године да је, након завршене обуке за завариваче, од десет полазника, њих шесторица, у року од пет месеци добило посао. Слична очекивања имамо и у овој години, јер постоји велико интересовање привредника и за нову групу обучених рачуновођа.
Поред ових, организовали сте и посебне обуке код послодаваца.
- Наш систем образовања није такав да ученике посебно обучава за рад на конкретним машинама и системима, па често недостају специфична знања која послодавци захтевају и од мање искусних радника. Служба настоји да проблем премости обукама за потребе познатог послодавца, и да кандидате „наоружа“ новим знањима и приближи захтевима конкретног посла. У складу са тим, ми селектујемо лица из траженог образовног профила и обучавамо их о нашем трошку. По окончању обуке, послодавци добијају оспособљеног радника који може да задовољи њихове критеријуме. Ове године је на овакав начин до посла дошло 17 лица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa