Инфо

8. новембар 2012.8. нов 2012.
ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ

РУЖА УЈЕДИЊУЈЕ РЕГИОНЕ

Први пројекат прекограничне сарадње финансиран средствима Европске уније у оквиру ИПА програма, на територији Града Шапца „Росис, Росас, Росариум“ презентован прошле среде у Славонском Броду. Координатори програма ЦТР Развојна агенција Бродско-Подунавске жупаније д.о.о и Дирекција за пољопривреду Града Шапца. Партнери на пројекту: Средња школа „Матија Антун Рељковић“ из Славонског Брода, шабачка Средња пољопривредна школа са Домом ученика и удружење „Руже Липолиста“ из Липолиста. Идеја водиљ&
Представнци шабачке Дирекције за пољопривреду, Средње пољопривредне школе са Домом ученика из Шапца, липолиштанског удружења „Руже Липолиста“ прошле среде у Славонском Броду, заједно са својим хрватским партнерима представили су широј јавности пројекат „Росис, Росас, Росариум“ или скраћено „Ружа“. Реч је о програму прекограничне сарадње, где српски и хрватски партнери улажу своје пређашње искуство, а Европска унија преко ИПА фонда суму у износу од око 331.000 евра.
Поред унапређења ружарства кроз обучавање из предузетништва и хортикултуре, међусобне размене знања и технологије, пројектом је предвиђена набавка опреме за Фестивал ружа у Липолисту, израда Студије о развоју Росариума, као и изградња најсавременијег пластеника површине 600 квадрата за потребе ученика шабачке Пољопривредне школе. Вредност инвестиције у Србији је 168.000 евра. Као што је више пута на скупу истакнуто, стремећи ка главном циљу дефинисаном као развој хортикултуре, учесници би требало да инсистирају на оснаживању прекограничних односа између локалних заједница и ученика.
-Прекогранична сарадња је важан део регионалне политике ЕУ, којом се покушавају умањити привредно социјалне неједнакости међу регионима. Овај пројекат је намењен пољопривредним школама, њиховим незапосленим матурантима, али и свим осталим произвођачима из области хортикултуре у прекограничном подручју. Осмишљен је као низ активности кроз које ће у Славонском Броду и Шапцу бити успостављени центри за компентентност у хортикултури, умрежени предузетници. Основни циљ је преношење знања и технологије путем партнерске сарадње, стварање нових идеја и развоја заједничких акционих планова ““ истакао је вођа пројекта Драган Јелић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa