Инфо

22. новембар 2012.22. нов 2012.
ПОДСТИЦАЈ ВОЋАРСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

ОБЕЗБЕЂЕНО 70.000 САДНИЦА ТРЕШЊЕ

Кредитирање подизања засада трешње једна је од мера којом Град Шабац подржава пољопривредну производњу. Плодно земљиште, важан потенцијал шабачког краја, локална самоуправа покушава да искористи на најбољи начин
Прошле године подељено је 8.120 садница посађених на површини од 10,4 хектара. За ову меру било је заинтересовано 38 произвођача у 25 села, охрабрених кредитирањем са грејс периодом од четири године. То значи да су тек пете године пољопривредници дужни да Граду врате противвредност садница и то без камате. У 2012. биће подељено 70.000 садница, а планирана површина засада је 86,4 хектара, што је скоро девет пута више у односу на 2011. Послом ће се бавити 176 произвођача у 47 села.
Подели засада трешње у расаднику „Бошковић“ у Мрђеновцу, прошлог уторка, присуствовао је и градоначелник Шапца Милош Милошевић.
- Производња и продаја трешње тренутно је најрентабилнија у воћарству. Цена овог воћа на берзи није била испод 1,5 евра за килограм. Сматрамо да ова производња може да побољша финансијске прилике на сеоском подручју и зато је Град Шабац осмислио пројекат са циљем да се у року од три године подигне засад трешње на око 300 хектара, чиме би Шабац постао центар производње трешње у Србији и региону, објаснио је градоначелник Шапца и додао да ће Град Шабац формирати центар за пријем, дораду, паковање, складиштење и дистрибуцију свежег воћа, јер само добро обрађена и спакована трешња може постићи високу цену. Како је градоначелник Милошевић нагласио, циљ је да произвођачи који се баве овим послом постигну максималан финансијски ефекат.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa