Инфо

17. јануар 2013.17. јан 2013.
У СУСРЕТ ПЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ ХОРА „66 ДЕВОЈАКА“

СА ПУТА КА ЗВЕЗДАМА

Хор „66 девојака“ је са најдужим стажом у свету под једним диригентом и његовим оснивачем, Бранком Ђурковићем. Ове године Хор обележава педесет година постојања и рада, између осталог, и дневником познатог новинара Љубисава Андрића „Сумма цум лауде“
Одавно је познато како се Бранко Ђурковић са својим Хором славодобитно вратио, данас већ давне 1984. године, са пута из Нерпелта у Белгији, освојивши прво место на Европском фестивалу хорова. Али, како је протекао тај пут, ка том звезданом успону, сазнајемо тек сада, из дневника, између још врућих корица, од новинара и публицисте Љубисава Андрића, чији је рукопис чекао двадесет и девет године да осветли и ту сцену радости и драме.
Попут искусног водича и списатеља, упознаје нас са путницима и њиховим усхићењима, са природним лепотама у пролазишту, градовима и њиховим историјама, па и личним сећањима која побуђују таква путешствија.
„Сумма цум лауде“ (Прва награда са највећом славом), уствари, није дневник. То је, језиком и стилом, романсирани дневник. Доживљен. Причама, досеткама и упадицама преплетен. Пун ишчекивања, емоција, веселости и захвалности. Осетило се то и на поласку. Љубисав је међу сапутницима које на одредишту чека трон. Са Бранком, узором и путоказом у музици, у људскости без граница.
Белешке започиње пропуштеним звоном сата у праскозорје. До тога да је, ипак, из Новог Сада, где је био уредник „Дневника“, стигао читав сат раније на румску раскрсницу, да би се придружио каравану Шапчана. Ту су, осим девојака, и Бранкова супруга Иванка и кћерке Милена и Јелена, затим, Славко, Циган, Жица, Горан, Мира, Зорица, Раде, Гога. Наслућује се да ће Хор, баш у туђем свету, поново досегнути музичко небо. У Нерпелту су се и 1976. окитили првом наградом.
- И овога пута ћемо бити лауреати, - поверио се диригент списатељу, уверен у себе и у раскошни таленат девојака, без обзира на то што ће наступити сто шеснаест хорова из готово свих земаља старог континента, па и из Америке.
Успут, пропутовањем кроз Загреб, где је Љубисав студирао, уочавају путоказ ка Цељу. И, ето, новог присећања. На Југословенском омладинском фестивалу у овом словеначком месту, Хор „66“ је 1965. године освојио прво место. Тај успех је поновљен и две године касније, па и 1969. године.
Стиже се и до границе. Пауза. Време је за ручак. Уместо да сврате у неки ресторан или хотел, свако вади свој смотуљак, па на ливаду. Нема сокова, већ из Шапца понета артерска вода.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa