Инфо

17. јануар 2013.17. јан 2013.
У СУБОТУ, 19. ЈАНУАРА

ДЕСЕТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ

На Богојављење, 19. јануара ове године, у реци Сави, код комплекса Стари град, биће организовано већ традиционално пливање за Богојављенски крст, и то јубиларни, десети пут. Организатор манифестације и овај пут биће пливачки клуб „Шабачки делфини“, суорганизатор је Свебор, покровитељи су Град Шабац и Српска Православна Црква, Црквена општина Шабац, а генерални покровитељ биће Њ.К.В. Престолонаследник Александар Други Карађорђевић.
Најстарији пливач на манифестацију стиже из Цеља, из Словеније - Јоже Танко, рођен 1946. године, док је најмлађи учесник ове године Шапчанин Александар Јанковић рођен 1999. године! Пријавиле су се и две девојке, Дарија Поп из Херцег Новог и Јелена Пауновић из Шапца. Свој долазак потврдио је и престолонаследник Александар Други Карађорђевић.
Богојављенска дешавања почињу у 9 сати литургијом у Храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу. За 11 сати предвиђено је организовање литије од Саборне цркве до градске плаже. Пред почетак трке сви учесници, али и присутни суграђани, добиће благослов владике шабачког, господина Лаврентија. После поздравне речи Њ.К.В. Александра Другог, и представљања пливача публици, трка ће стартовати. Тачно у подне.
- Имамо и нових идеја у манифестацији, а то зато што је ово десето, јубиларно, пливање за Богојављенски крст у Шапцу. Победник ће овај пут од организатора добити титулу витеза Часног крста Шабац 2013, и витешки плашт. У програму први пут учествују и „бели орлови“ из Београда. То је удружење за очување старих српских традиција, вештина и заната. За грађане смо обезбедили кувано вино, ракију и чајеве - каже за „Глас Подриња“ Војислав Мијић, организатор Богојављенског пливања и председник ПК „Шабачки делфини“.
Ове године међу учесницима је и неколико ранијих победника: Сава Исаковски, Саша Јовановић, Дарија Поп. Међу пријављенима је и десетак ватерполиста из Београда. Ови детаљи показују да ће овогодишња трка бити посебно интересантна и неизвесна до последњег метра.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa