Инфо

21. март 2013.21. мар 2013.
МАЛОЛЕТНИЧКА ДЕЛИНКВЕНЦИЈА

ОДГОВОРНИ И РОДИТЕЉИ И ДРУШТВО

Последњих неколико година кривична дела која извршавају малолетници у паду. Највише имовинских деликата. Велика одговорност на родитељима
Оно што је посебно значајно да у последњих неколико година није било убистава, тежих случајева разбојништва и других дела која би и по својој природи и по запрећеној казни, представљала тешка кривична дела, извршених од стране малолетника. Малолетничке делинквенције је увек било, и биће је, али је најважније да она остане у прихватљивим оквирима, наводи Слободан Велисављевић, судија Вишег суда у Шапцу.
На подручју Полицијске управе у Шапцу у 2012. години 89 малолетних лица извршило је укупно 103 кривична дела, што је за 22 мање него у 2011. години. Међу њима је било 7 млађих малолетника, између 14 и 16 година. Осталих 82 напунило је 16 година. Највише су вршили кривична дела против имовине, и то тешке крађе, проваљивања у станове и продавнице. Малолетници су и неколико пута неовлашћено користила туђа возила, уништили и оштетили туђу ствар, нанели тешке телесне повреде, а забележено је и једно силовање.
-За малолетнике је надлежно Више јавно тужилаштво, без обзира на предвиђену санкцију и тежину кривичног дела. Деца млађа од 14 година кривично и прекршајно нису одговорна. Када се пише кривична пријава против малолетног лица шаље се допис Центру за социјални рад. Они врше увид у породичну ситуацију . У случају да малолетника родитељи присиљавају да врши кривично дело покреће се поступак лишења родитељског права, објашњава Снежана Мијаиловић инспектор на пословима превенције и сузбијања малолетничке деликвенције ПУ Шабац.
Виши суд у Шапцу током 2011. године против малолетних лица водио је 132 поступка, а у 2012. години 82. Од тога су изречене 63 мере појачаног надзора, 19 судских укора, 14 посебних обавеза и 6 мера упућивања у васпитно поправни дом.
-Мера посебних обавеза подразумева укључивање у хуманитарни рад или у послове социјалног или еколошког садржаја, и показала се као доста добра. Код појачаног надзора малолетник је у обавези да се једном до два пута месечно јавља у Центар за социјални рад, и ван тога он не осећа неку обавезу. Међутим, када су у питању посебне обавезе наметнута су му задужења и схвата да их врши јер је погрешио, и на тај начин се конкретно утиче на јачање његове одговорности, каже Велисављевић,
Како Мијаиловићева наводи, малолетна лица, као и деца млађа од 14 година, саслушавају се у присуству родитеља, а уколико они нису доступни, у присуству психолога Центра за социјални рад. На тај начин омогућује му се поштовање основних права.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa