Инфо

21. март 2013.21. мар 2013.
СЕЋАЊА

ОТРГНУТИ ОД ЗАБОРАВА

После 71. године од стрељања крај шуме Шицаре, у атару села Кленка, народног хероја Вере Благојевић и још 1. 300 невиних жртава из Шапца од фашистичког окупатора, полагањем венаца и цвећа на обновљени, до скора запуштени Споменик, и комеморативним скупом, оживљена традиција сећања и одавања поште мученицима из шабачких логора
У сунчано, али прохладно пре подне, у недељу, на ободу шуме Шицаре, у атару села Кленка, крај обновљеног споменика стрељаним Шапчанима од фашистичког окупатора у првим ратним годинама, стотинак становника овог села, Шапца и Руме одало је пошту невино страдалим жртвама, полагањем венаца и цвећа и пригодним меморијалним програмом.
О обнављању спомен обележја, који су, сада већ давне, 1969. године, на месту једне од седам рака где су немачки окупатори, у зору, кришом, страљали Шапчане доведене камионима из Логора на Сави, општински одбори СУБНОР Шапца и Руме подигли су споменик жртвама фашистичког терора, у знак захвалности, поштовања и ““ незаборава. Тако су планирали и своју жељу у дело спороводили више од две деценије. Сваког 17. марта, на дан када је, међу осталима, стрељана Вера Благојевић, народни херој из Шапца, у време смрти омладинка и Скојевка, овде су долазили омладинци, извиђачи, представници СУБНОР и многи други грађани Шапца, Кленка и Руме, да положе венце и цвеће и одају пошту.
Дослаком „новог времена“, све се заборавило, постало непотребно. Споменик је запуштен и руиниран. О томе је „Глас Подриња“ писао пре три године у тексту „Шицара скрива стид“, а пре неколико недаља објавио је још један текст сличне садржине. У међувремену, спомен-обележје на ободу Шицаре је обновљено и реновирано, пут до њега посут шљунком, и све је припремљено за достојно обележавање овогодишњег 17. марта и 71. годишњице од страљања Вере Благојевић. Најзаслужнији за обнову споменика и организацију комеморативне свечаности, са пријатељима и партијским друговима из Месне организације СПС, Радослав Витомировић, пољопривредни произвођач из Кленка, први је говорио на на скупу у недељу и, поред осталог, рекао:
„На овом стратишту и километар низ шуму дуж сеоског пута Кленак-Грабовци, крајем 1941. и почетком 1942. године, у више наврата у седам откривених масовних гробница стрељано је 1.213 Шапчана, махом цивила. Међу првима група ђака. На данашњи дан пре 71. годину, стрељана је народни херој Вера Благојевић. Зато смо данас дошли да одамо почаст и Вери и свим другим жртвама злочина хитлеровске солдатеске и да не заборавимо да су убијени само зато што су Срби, Јевреји и Роми, што - као потомци слободарског народа - нису трпели фашистичку окупацију под којом је стењала Европа“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa