Инфо

21. март 2013.21. мар 2013.
ПРЕД СЕТВУ У МАЧВИ

СКУПО, СКУПЉЕ, НАЈСКУПЉЕ...

Већина пољопривредника са којима смо разговарали, жале се на поскупљење репроматеријала у односу на прошлу годину, које по њиховим речима износи од 15 до 40 одсто. Поскупело је вештачко ђубриво, каже Петар Вешић из Мачванског Метковића и сав остали репроматеријал, без чије употребе сигурно неће бити високих приноса. И сељачки буџети су се отањили, тако да ће нема сумње бити доста проблема код обављања предстојећег изузетно значајног посла.
- У општини Богатић ускоро треба засејати више од 20.000 хектара ораница, а као и раније највеће површине заузеће кукуруз. Дирекција је организовала традиционално предавање о употреби декларисаног семена, а представници семенских кућа изјавили су да је произведено довољно квалитетне робе, без обзира на прошлогодишњу сушу и пласирано на тржиште, каже директор Дирекције за пољопривреду и село општине Богатић Дејан Јоцковић.
- Институт у Новом Саду припремио је довољно семенског кукуруза за наступајућу сетву, без обзира на прошлу лошу годину за све усеве, због дуготрајне суше. Ми поседујемо изузетан дорадни центар, на светском нивоу, а огледе кукуруза и пласман вршимо широм света. Ратарима саветујем да испоштују рокове сетве. С друге стране у њиве треба ући чим то време дозволи и земљиште буде довољно топло и влажно за брзо ницање усева, каже доктор Ђорђе Јоцковић, врхунски селекционар Научног Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa