Инфо

21. март 2013.21. мар 2013.
КИНА

БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЦАР...

На пропутовању кроз Кину управо смо слетели у град Шијан, једну од карика у ланцу караванског Пута свиле.То је све по чему је био значајан до 1974. године, када су споменици кинеске историје пали у сенку пред новим открићем - “Цар и 6.000 војника од теракоте“
Већ следећег дана саслушали смо причу која подсећа на бајку...
У давна времена(206-те године п.н.е.), у Кини је живео цар Ши Хуанг Ди из моћне династије Ћин. Био је изузетно добар према својим поданицима; сиромашне је помагао, болесне лечио а јунаштво богато награђивао. Народ му је узвратио љубављу. Као и сви цареви имао је војску која се састојала од шест хиљада војника и исто толико коња. Спремни и одважни, даноноћно су чували цара, царство, народ, и мир.
Време је пролазило, годинице се низале и цар је доживео дубоку старост и знао да се ближио час кад треба кренути у Вечни сан. Једног дана, наредио је да му пронађу и доведу најбоље мајсторе из свог краљевства. По дотадашњем древном обичају, када би владар преминуо са њим би била сахрањена и - његова војска! Но, цар из династије Ћин, био је необичан, имао је меко срце. Одлучио је да направи преседан. Почиваће сам! Наредио је да му из целог краљевства доведу најбоље мајсторе, сликаре и клесаре. Када су то учинили, примио их је у тајности и изразио им своју жељу да од црвене глине - теракоте, извајају шест хиљада коњаника и коња у природној величини а по узору на постојеће. Уместо своје живе, одане и храбре војске, са њим ће бити сахрањена ова, коју буду направили. У раду је учествовало чак - 700 хиљада људи.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa