Инфо

25. април 2013.25. апр 2013.
ЗОРАН АРСЕНОВИЋ, ЕНЕРГЕТСКИ МЕНАЏЕР ОПШТИНЕ БОГАТИЋ О ПУТУ ОВЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ КА ЕНЕРГЕТСКОЈ НЕЗАВИСНОСТИ

ЈЕФТИНИЈА ЕНЕРГИЈА ИЗ БИОМАСЕ

Наменска њива од 12 хектара за погоне који ће производити струју и топлотну енергију. Соларне плоче на крововима. До посла 100-300 младих, образованих људи. Пут у Гисинг. Одобрен грант Европске Уније вредан 574.000 еура. Водећи инвеститор Бетен Интернационал из Украјине
Зоран Арсеновић је дипломирани грађевински инжењер из Бадовинаца. Ради 15 година у општини Богатић на дужности грађевинског инспектора, а од недавно је и енергетски менаџер општине Богатић. За „Глас Подриња“, говори о путу ове локалне самоуправе ка енергетској независности.
Од каквог је значаја пројекат изградње погона за производњу алтернативних извора енергије?
- Значај је изузетно велики. На овај начин планирамо запослење људи са овог подручја. То се односи и на пољопривреднике који ће верујем наћи интерес у сакупљању биомасе, зашта ће добити адекватну новчану надокнаду. Пројекат је значајан и за шире подручје јер ће биомасу сакупљати и допремати и са удаљености до 100 километара. Дирекно би било запослено 100-300 људи у погонима, а индирекно и цела општина, имајући у виду да ће биомасу сакупљати са ширег подручја. Отварањем нових радних места, покушаћемо да смањимо одлазак нашег радно способног становништва у веће градове. Ми за сада у нашој општини немамо никакву већу фабрику, а ова би требало да буде почетак новог рађања општине Богатић.
Шта је општина Богатић предузела на том плану?
- На плану реализације овог пројекта општина Богатић је купила више њива у укупној површини од 12 хектара. Све је намењено изградњи погона будуће фабрике. Извршена је промена намене пољопривредног у грађевинско земљиште. Урадили смо парцелизацију, односно спајање свих њива у једну. Урађен је и урбанистички пројекат и обезбеђене све сагласности надлежних институција за изградњу. Извршена је и конверзија земљишта, тако да је општина и власник исте парцеле. Наредног месеца покренућемо поступак давања земљишта у дугогодишњи закуп, ради изградње погона.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa