Инфо

9. мај 2013.9. мај 2013.

У СУСРЕТ ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦИ УМЕТНИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА МЛАДИХ

Основана 1993, а верификована три године касније, под називом Школа за уметничке занате, данашња Школа примењених уметности, израсла је у модерну установу у којој на првом месту до изражаја долази креативност ученика
Иза њих је двадесет година истрајног рада на образовању младих у области културе, уметности и јавног информисања, али и подизања свести код млађих генерација о значају очувања и обнове вештина старих и уметничких заната. Прва генерација ученика, њих четрдесет, уписана је у два одељења на пет образовних профила: козерватор културних добара, стилски кројач, јувелир, ливац и гравер уметничких предмета. Увођењем нових образовних профила ““ фирмописац калиграф, пластичар уметничких предмета, клесар и грнчар наредних година уписано је и више ученика. Ентузијастички кораци на почетку и у неадекватним условима створили су модерну школу у чијем окриљу се негују традиција и стари занати. Реконструкција школске зграде, дворишта и фискултурне сале, уз знатну финансијску помоћ града Шапца, данас дају естетску слику окружењу у коме су све активности усмерене на квалитет наставе, координацију рада већа, актива и тимова, али и подршку инклузији и стручном усавршавању професора. Од 2010. године уводи се нови образовни профил ““ аранжер, а школску 2012/13. Школа за уметничке занате започиње под новим називом Школа примењених уметности.
-Промена назива школе настала је спонтано, као последица њеног раста и развоја. Назив уметнички занати су, у почетку, дух школе упућивали ка извесном облику традиционализма. Али данас, када је традиција често основа за иновације, а из године у годину школски програм мењан и осавремењаван, ученици своје снове и идеје материјализују кроз различите историјске стилове и личне изразе, користећи осим класичних техника савремене технологије и мултимедијални начин изражавања. Рекла бих да се у Школи примењених уметности, на најлепши могући начин, у садашњости спајају прошлост и будућност ““ рекла је Невенка Ђокић, директорка.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa