Инфо

19. септембар 2013.19. сеп 2013.
СУЈЕВЕРЈЕ, УЗ ПРОМАЈУ НАЈПОЗНАТИЈИ ДОМАЋИ ПРОИЗВОД

ДА НЕ ЧУЈЕ ЗЛО

Избегавање проласка испод мердевина и сусретања са црном мачком, као и хватање оџачара за дугме, представљају облике сујеверја, масовно распрострањеног код нас. Мала доза сујеверја не представља лошу навику, али константна сујеверност може бити увод у много озбиљније проблеме.
Прошлог петка, особе које болују од параскевидекатрифобије, стручног назива за страх од петка 13-ог, остале су код куће. Суграђани који немају проблем са овим датумом кажу да су умерено сујеверни, али да не верују превише у „црни петак“: „Помало сам сујеверан, али за овај датум немам неке посебне ритуале“, каже један Шапчанин, док ученик средње школе додаје: „Сваког трианестог петка страхујем шта ће се догодити у школи. На сву срећу, данас нико није испитивао.“
Уверење да ће вам се у будућности нешто добро или лоше догодити на основу вашег поступка, основна је карактеристика сујеверја којем су Срби склони, кажу стручњаци.
- Пракса и искуство показују да смо као нација веома сујеверни. Мале дозе сујеверја, попут гледања у шољу, или у карте, нису опасне, али проблем представља то што појединци, користећи претерану сујеверност покушавају да зараде. У медијима се често могу видети огласи „црних“ и „белих магова“, који лаковерним људима узимају новац, упозорава др Јасмина Лазаревић, психијатар Опште болнице Шабац.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa