Инфо

19. септембар 2013.19. сеп 2013.
СУЈЕВЕРЈЕ, УЗ ПРОМАЈУ НАЈПОЗНАТИЈИ ДОМАЋИ ПРОИЗВОД

ДА НЕ ЧУЈЕ ЗЛО

Избегавање проласка испод мердевина и сусретања са црном мачком, као и хватање оџачара за дугме, представљају облике сујеверја, масовно распрострањеног код нас. Мала доза сујеверја не представља лошу навику, али константна сујеверност може бити увод у много озбиљније проблеме.
Прошлог петка, особе које болују од параскевидекатрифобије, стручног назива за страх од петка 13-ог, остале су код куће. Суграђани који немају проблем са овим датумом кажу да су умерено сујеверни, али да не верују превише у „црни петак“: „Помало сам сујеверан, али за овај датум немам неке посебне ритуале“, каже један Шапчанин, док ученик средње школе додаје: „Сваког трианестог петка страхујем шта ће се догодити у школи. На сву срећу, данас нико није испитивао.“
Уверење да ће вам се у будућности нешто добро или лоше догодити на основу вашег поступка, основна је карактеристика сујеверја којем су Срби склони, кажу стручњаци.
- Пракса и искуство показују да смо као нација веома сујеверни. Мале дозе сујеверја, попут гледања у шољу, или у карте, нису опасне, али проблем представља то што појединци, користећи претерану сујеверност покушавају да зараде. У медијима се често могу видети огласи „црних“ и „белих магова“, који лаковерним људима узимају новац, упозорава др Јасмина Лазаревић, психијатар Опште болнице Шабац.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa