Инфо

26. септембар 2013.26. сеп 2013.
ОД 30. СЕПТЕМБРА

ПРОМЕНА СМЕНА У ШАБАЧКИМ ШКОЛАМА

По Закону о основном образовању и васпитању, члан. 32, („Сл. Гласник РС“, бр. 55/2013) „школа која организује редовну полудневну наставу у две смене стара се да сви ученици равномерно похађају наставу у обе смене, смењујући се у једнаким временским интервалима, не дужим од једног месеца“. Овај закон ступио је на снагу 03. јула ове године, а са његовом применом кренуло се од школске 2013/2014. године тако да ће и шабачке основне школе од тридесетог септембра почети да раде по новом распореду часова.
По речима Ане Маринковић, начелнице Одељења за друштвене делатности, до доношења наведеног закона школе су имале могућност увођења промене смена, што је велики број школа у Србији и окружењу практиковао, а од ове школске године то је обавеза за све основне школе које раде у две смене.
- Обавеза је школа да примењују наведену законску одредбу и одлукама органа школе не може се мењати обавезујућа законска норма. Такође, локална самоуправа нема надлежност у одлучивању у вези промене смена, али пружа помоћ и подршку школама у циљу превзилажења организационих проблема. У том смислу, у Градској управи града Шапца одржано је и неколико састанака са свим релевантним субјектима који могу имати утицаја на квалитет организације рада школа у новим условима. Тада се дошло и до могућих решења. У случају појаве непредвиђених потешкоћа, стараћемо се да их заједно превазиђемо како би се несметано обављао васпитно-образовни процес у школама на територији града Шапца. Истовремено, за све објективне појединачне проблемем у смислу примене законске одредбе, школа се може обратити искључиво Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије ““ истакла је Ана Маринковић напомињући да ће се у току месеца октобра у ходу решавати евентуални технички проблеми са директорима школа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa