Инфо

18. фебруар 2010.18. феб 2010.
ДЕЦЕНИЈА РАДА ЗАДУЖБИНСКОГ ДРУШТВА “ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК“ МИШАР

СЕЋАЊЕМ ПРОТИВ ЗАБОРАВА

Програм прославе десет година рада друштва, почео је у Мишару, интонирањем државне химне и поменом Карађорђу и мишарским јунацима, које је служило свештенство Оридске цркве. Омладинка Весна Вујатовић говорила је „Химну Мишару“ Крстивоја Илића
Мишарски 13. август 1806. године узидан је у темеље нове Србије, а, председник Скупштине Задужбинског друштва, историчар Богдан Секендек, славно војевање Карађорђа и мишарских јунака истакао је као велику историјску прекретницу.
- Ако је Први српски устанак почетак свих наших устајања и васкрс државе српске, на чијим темељима почива и данашња Србија, у тој нашој националној револуцији Мишар је слава највеће победе, он је огледало српско.
Свечаност у Мишару, на Сретење, спомен је на све јунаке и велике приче српске историје, део је поруке председника Извршног одбора Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар, Стевана Симића.
- Деценију рада друштва намерно прослављамо на Сретење. На данашњи дан, пре 206 година, Карађорђе је изабран за вожда, 1835. године донет је устав, а Сретење данашња модерна Србија слави као дан државности. Ми Мишарци не заборављамо, и забораву овде нема места, јер Мишар је свето место, и вредно сваког поштовања.
Друштво је имало великих активности, у набрајању био би то предугачак списак. И не могу да не истакнем да је све рађено и урађено на добровољној, аматерској основи, захваљујући члановима нашег друштва
(а регистрованих је око две стотине). Наш трајни циљ је да од Мишара направимо културно-историјски, туристички и рекреативни комплекс.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa