Инфо

28. новембар 2013.28. нов 2013.
ПРЕД РЕАЛИЗАЦИЈОМ ПРОЈЕКТА НАВОДЊАВАЊА У МАЧВИ

ВОДА ДА ПОДМЛАДИ СЕЛО

Грандиозни пројекат је од историјског значаја за мачванске пољопривреднике и целу Србију. Вода 3,2 кубика у секунду, треба да уђе у савремени заливни систем из Саве. Огромна улагања, поред већ постојећих подразумевају изградњу нових црпних станица и устава. У шабачком Водопривредном предузећу “Сава“, које изводи радове, директор Драган Топаловић каже да је њихова механизација мобилна
Читав посао око изградње савремених заливних система, превасходно у Мачви и делу Војводине, био је познат знатно раније али је “подгрејан“ намером Владе Србије да за овај велики посао ангажује и кредитна средства из Развојног фонда Абудабија. Та нова издвајања и напоре које на овом плану чини Влада, никог не остављају равнодушним.
Урађено је темељ
У шабачком Водопривредном предузећу Сава, које изводи овакве радове директор Драган Топаловић, каже да су они већ започели велики посао крај обале Саве, шест километара узводно према Дреновцу. Тамо граде две црпне станице. Једна је Широка, а друга Прека бара. То је уједно и први корак ка будућем савременом заливном систему о коме су сањале генерације мачванских ратара и радника овог предузећа, насталог својевремено од Прве мачванске битванске водне задруге која је основана 24. децембра 1924. у Глушцима. Овом приликом треба рећи да су бројне генерације “Саве“ организованом борбом против водене стихије прокопале много километара разних канала, саградили моћне одбрамбене насипе, подигли акумлације, бране, уставе и црпне станице. Мачванска црница, тако је постала много вреднија и квалитетнија. Тиме су искорењене разне болешчине. Промењен је чак и рељеф и клима ове велике благородне српске равнице. Све то је у функцији веће производње хране.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa