Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
РАДИО ШАБАЦ СЛАВИ РОЂЕНДАН

РИТАМ ДОБРИХ ВИБРАЦИЈА

Радио Шабац у суботу, 20. децембра, слави 45 година постојања.
Година 1969. била је једна од бурнијих у савременој историји човечанства. Нил Армстронг и посада „Апола 11“ шетали су по Месецу, Ел Салвадор и Хондурас заратили су због фудбалске утакмице, док је Џими Хендрикс затворио фестивал Вудсток. Далеко од светских догађаја, у микро оквирима, прави бум изазвао је почетак рада локалне радио станице, Радио Шапца. Тада вероватно нико није могао ни да претпостави колико ће ова станица бити слушана само 15 година касније. Данас, попут већине српских медија, Радио Шабац са неизвесношћу гледа у будућност. Главни и одговорни укредник овог медија, Живојин Жунић, прави јасну паралелу између времена када је Радио Шабац био једна од најслушанијих станица на простору бивше Југолсавије и актуелног тренутка.
- У тада јединствену редакцију, коју су чинили новинари „Гласа Подриња“ и Радио Шапца дошао сам 1979. године. Финансијка ситуација тада је била веома добра. Захваљујући чувеним „жељама, честиткама и поздравима“, Радио Шабац био је, после Радио Београда, најслушанија станица у Југославији. Осим тога, у то време, Радио Шабац био је носилац информативног програма у граду. Градови и општине тада нису имали своје телевизије, већ су новости из области локалне самоуправе грађани сазнавали на радијским таласима. Наш радио био је препознатљив по јутарњем порграму, актуелним темама и дневнику, који је садржао све важне информације које су се тог дана догодиле у граду, каже Жунић.
И поред измењеног концепта, Радио Шабац има перспективу, каже један од најискуснијих шабачких новинара.
- Од 2000. године програм Радио Шапца прилагођен је савременим трендовима. Данас је наш радио урбани, градски радио, који се слуша свуда по Шапцу. И информативни прогам је прилагођен слушаоцима, а карактеришу га најважније кратке информације о актуелним дешавањима у граду. Са новим емисијама, и пројектима попут „Омладинског радија“, стварамо нову публику, која потврђује да радио има будућност. Од понедељка је могуће пратити програм Радио Шапца и уживо, преко „ливе стреам“, што ће свакако значити и Шапчанима који се тренутно налазе ван свог града, наводи Жунић.
Један од препознатљивих гласова Радио Шапца је Светлана-Цеца Љубић. Она више од две деценије свакодневно извештава Шапчане о актуелним градским темама.
- На Радио Шапцу сам од 1992. године, када сам се пријавила на оглас за волонтере у Јутарњем програму. Тада је радио постао, а после оволико година могу да кажем и остао, моја велика љубав. Радио живи, иако се концептуално доста променио. Остао је најбржи од свих медија, а савремене технологије нам пружају могућност да, уколико је то потребно, директно у програму саопштавамо најважније информације, наводи Љубићева.
Предност радија је, додаје наша саговорница, и у имагинацији.
- Можда није добар облик за радио, али репортаже које се емитују у програму пружају могућност слушаоцу да створи слику о догађају о ком се извештава. За разлику од телевизије, где доминира слика, радио има моћ звука, односно гласа, на основу ког се човек информише. Најтежи задатак је заинтересовати слушаоца који те не види да саслуша извештај до краја. Наша професија је непредвидива, јер ма колико се трудили да испланирамо дан, никада се не зна који ће нас догађај тог дана изненадити, па можда, уместо планираних активности завршимо на пијаци, или на сусрету са министром, каже Љубићева.
Са таласа Радио Шапца слушаоцима се, 20. децембра 1969. године први обратио спикер Слободан Ћурчић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa