Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
ДРАГАН СТАНКОВИЋ, ОДБОРНИК ИНИЦИЈАТВЕ „СЕЛО-ГРАД“

СЕЛУ ЈЕ ПОТРЕБНА ИНИЦИЈАТИВА

Ја, као пољопривредни произвођач, имам другачији приступ бављењу политиком у односу на друге одборнике. Мој интерес је да што више младих људи учествује у креирању живота на селу, јер они који имају своја имања, не траже посао, они су већ запослени и њима је потребно обезбедити одређене субвенције како би та производња достигла виши ниво. Оно за шта ће се Иницијатива залагати је да се управо њима омогуће што бољи услови за живот и рад, каже Драган Станковић.
Како је настала Иницијатива „Село-град“ и који је био Ваш мотив за укључење у овај покрет?
- Идеја за стварање Иницијативе „Село-град“ је настала како би се успоставила боља координација између села и града, и појачала њихова веза. Иницијатива је до сад показала да је њено постојање оправдано, а активним учешћем и конструктивним расправама њених одборника допринела је бољем раду Скупштине града Шапца. Наша идеја је да и даље делујемо у интересу како градског, тако и сеоског становништва. Управо то је и био разлог због ког сам се прикључио Иницијативи, како би се изједначио квалитет живота становништва града и села.
Шта је до сада урадила Иницијатива „Село-град“?
- Оно на чему је највише инсистирала Иницијатива „Село-град“ су бољи услови за живот становника на селу. Прошле године смо у сарадњи са Градском управом Шапца договорили да сеоске месне заједнице добију по 300.000 динара. То су била значајна средства за село. У сталном сам контакту са пољопривредницима. Иако живим на селу не знам све проблеме који их муче, па их увек радо саслушам. А када се за то укаже прилика презентујем њихове проблеме градској власти и градоначелнику. Великим успехом сматрамо то што смо као Иницијатива успели да издејствујемо да се пољопривредницима исплате заостала средства од око осам милиона динара, која су за њих планирана буџетом. Око тога смо се са градоначелником лако и брзо и договорили, уз обећање да ће преостала дуговања бити измирена до краја ове буџетске године. Сва средства која су за ову буџетску годину планирана за пољопривреду су и потрошена. Посебно смо поносни што ће активно учешће Иницијативе у креирању буџета за наредну годину допринети да се више средстава одвоји за пољопривреду, близу 20% више.
Који су најчешћи проблеми на које наилазе пољопривредни произвођачи, а да их је Иницијатива препознала и сугерисала Градској управи Шапца да их реши?
- Један од великих проблема који је мучио наше пољопривредне произвођаче, а на које је Иницијатива „Село-град“ сугерисала градској власти су биле стрепње од елементарне непогоде - града који је претио усевима. Лично сам у Скупштини града Шапца апеловао да се обезбеде противградне ракете, иако њихова набавка није обавеза града већ републике. Одвојена су око три милиона динара за ракете, које су подељене противградним станицама. Овај потез се показао исправним, јер је противградна заштита два дана од набавке ракета употребила неке од њих.
Велики проблем у месним заједницама су претходних дана направиле приче да ће доћи до гашења одређеног броја амбуланти у селима. Имамо чврсто обећање градоначелника Небојше Зеленовића да се ни једна амбуланта која ради на сеоском месном подручју неће угасити, а да ће се рад сеоских амбуланти и побољшати. Очекујемо да ће се услуге здравствене заштите унапредити и учинити доступнијим становништу, и то је једна од идеја за које ће се Иницијатива борити у наредном периоду.
Какви су планови и за шта ћете се залагати у наредном периоду?
- Наша идеја је да у будућем периоду привучемо што више младих људи нашој идеји, и да омогућимо младима да остану на селу и живе од свог рада. Да учинимо наша села добрим местима за живот-побољшавањем инфраструктуре, културног живота, да здравствену заштиту учинимо бољом и приступачнијом и унапредимо образовање и спорт. Покушаћемо да развијемо свест код становништва да сав новац од пореза који дође у месне заједнице буде најбоље искоришћен. Наставићемо да са наша два одборника активно учествујемо у раду локалног парламента. Ја, као пољопривредни произвођач, имам другачији приступ бављењу политиком у односу на друге одборнике. Мој интерес је да што више младих људи учествује у креирању живота на селу, јер они који имају своја имања, не траже посао, они су већ запослени и њима је потребно обезбедити одређене субвенције како би та производња достигла виши ниво. Оно за шта ће се Иницијатива залагати је да се управо њима омогуће што бољи услови за живот и рад.
Какав је став Иницијативе „Село-град“ поводом одлуке Градске управе Шапца да се порез који се прикупи селу не задржи у градској каси, већ врати сеоским месним заједницама на употребу?
- Сва средства која су наплаћена на име пореза за куће и имање на селу, биће враћена у буџет сеоских месних заједница које ће располагати тим новцем. Та средства ће се користити за унапређење инфраструктуре и изгледа села. Мислим да је Град Шабац пионир са овом идејом, и први град у коме се спроводи овакав начин финансирања села. Надам се да ће се развити свест свих житеља месних заједница да је плаћање пореза на имовину највише у њихову корист, јер ће на тај начин побољшати квалитет живота у месту у коме живе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa