Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
„НИКОЛАЈЕВЦИ“ НАЈБОЉИ НА „АРХИМЕДЕСОВОЈ“ ИНТЕРНЕТ ОЛИМПИЈАДИ ЗА ОСНОВЦЕ

МАТЕМАТИЧКИ АСОВИ БЕЗ ПРЕМЦА

После недавног успеха на „Архимедесовој дописној олимпијади 2014“ ученици ОШ „Николај Велимировић“ могу се похвалити најновијим постигнућима када су у питању такмичења из математике. У финалу „Интернет олимпијаде за основне школе“ у организацији Математичког друштва „Архимедес“, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у недељу 14. децембра, четири ученика ВИИИ3 освојила су прва места што није успело ниједној школи у Србији. Немања Савески, Никола Петрески, Михаило Радојевић и Веселин Исаиловић поред постигнутог успеха обезбедили су и нове бодове за предстојећи упис у Математичку гимназију у Београду.
- Веома смо задовољни успехом. Прва два кола смо преко интернета решавали задатке. Они који су имали више од десет бодова такмичили су се у финалу. У финалу смо имали три листића са по четири задатка. После сваког урађеног листића одговарали смо пред комисијом ““ рекао је Немања Савески.
Иако су задаци били од тежих за њих то није била никаква препрека. Уз пуно рада, вежбања и воље лако су стигли до коначних решења.
- Такмичење је добро протекло. Задаци су били потешки али сваки је лак када се уради. Добро смо сва четворица урадили. Остварили смо велики успех. Такмичење је другачије од осталих. Пошто смо два круга радили код куће имали смо мало више времена да размислимо о неки проблемима, а у финалу смо имали прилику и усмено да објаснимо комисији како смо стигли до решења ““ истакао је Никола.
Припреме за такмичење су биле интезивне а да су се исплатиле потврдио је и нови успех Михаила Радојевића. После трећег места на „Архимедесовој дописној олимпијади 2014“ овога пута био је први са максималних двадесет пет бодова.
- Кад имамо жељу можемо све да урадимо. Стижемо и да учимо и да се спремамо за такмичења. Имамо времена за све што волим ““ додао је Михаило.
Математика за њих је нешто више од обичног предмета. Занимљиви свет бројева, проблема које треба решити, су свет у коме долазак до тачног решења представља право задовољство. Зато и нечуди што је љубав према математици овога пута награђена великим успехом.
- Волим математику јер је веома занимљива. Волим да решавам неке проблеме. Поручио бих млађим другарима да математика није баук. Потребно је само да вежбају како би лако дошли до решења ““ рекао је Веселин.
Успех већи самим тим што су од шездесет ученика из целе Србије управо шабачки основци имали највише освојених првих места.
- За успех ове деце заслужни су не само наставник који им предаје него и учитељи који су радили, родитељи и сви њихови другари који заједно са њима решавају проблем. Треба посебно истаћи њихову мотивисаност, посвећеност послу и спремност да се ухвате са изазовима у било којој ситуацији. С друге стране, они су стекли и самопоуздање за било који будући испит, било за упис у средњу школу, било на факултет, било сутра кад буду инжињери па треба да се ухвате у коштац са новим ситуацијама. Ојачали су себе, оснажили и мислим да ће бити стварно успешни људи ““ истакао је проф. математике Миољуб Исаиловић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa