Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
ИСТОРИЧАР УМЕТНОСТИ ИВАН СТАНИЋ У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

НОВИ МЕДИЈИ БУДУЋНОСТ УМЕТНОСТИ

Последњих година сведоци смо све већег ширења дигиталне уметности и медијске културе. Уметност, технологија и наука својом интеракцијом у свакодневници испуњеној елетронском доминацијом отвориле су врата нових светова који су до сада били недоступни. Слика наше садашњости и будућности на овај начин постаје многострука и умрежена што је недавно приказано и на Фестивалу „С.У.Т.Р.А.“, тј. „Спој уметности, технологије, разноврсног и аутентичног“. Управо о овим новим дометима људске креативности која истражује генерисане преплете технологије, уметности, науке и друштва са нагласком на њиховој симбиози и сложености међусобних односа, као и промена кроз које непрестано пролазе, говорио је историчар уметности Иван Станић, кустос и аутор пројекта, прошлог петка у галерији Културног центра.
- Идеја фестивала је да се по први пут на једном месту окупе нови визионари садашњости и сутрашњице и да се њихов рад представи у потпуно новом светлу, на начин до сада невиђен на уметничко-научној сцени Србије. Без обзира на сталан напредак који технологија доноси, наш фокус је усмерен на питања од кључног значаја за друштво ““ истакао је Станић који је одржао обећање дато у фебруару ове године на предавању „Наука и уметност ““ савремене праксе у Србији“ у оквиру пројекта „Центар за савремену уметност“ Културног центра, да ће се поново, после паузе, реализовати овај фестивал Дома омладине у Београду.
Фестивал „С.У.Т.Р.А.“ настао је 2009. године у циљу истраживања везе технологије и уметности, анимације друштва по питању развоја науке и уметности, представљања научних и технолошких достигнућа кроз уметност, представљања примера њиховог граничења, спајања, прожимања и сажимања, истовремено показујући деци, младима и стручњацима да су наука и уметност незаобилазни део свакодневнице.
- Мени је велико задовољство што сам представио оно што смо на прошлом предавању помињали. Напокон се реализовао пројекат „С.У.Т.Р.А“ пре неких месец дана у Дому омладине. Део тог пројекта јесте и европски пројекат „Софт цонтрол“. Представници наше сцене учествовали су заједно са представницима из Хрватске, Словеније, Латвије и многих других земаља који су чланови овог пројекта. Јако сам задовољан. Представљајући радове са тог фестивала желео сам да и овде иницирамо локалну сцену. Носилац тог европског пројекта науке и уметности јесте мањи град као што је Марибор који је, да кажемо, кибл центар за мултимедијалну уметност. То је један од начина да се неке нове форме уметности и науке заједно прикажу али и да се нађу средства за њихову реализацију. Желели смо да људима прикажемо шта може, како може и на који начин да се обезбеде средства.
Уметност нових медија, чије се тематике јако брзо мењају, пратећи тенденције у политици, окружењу, свакодневном животу, постаје нераздвојни део наших живота. Сналажење у свему томе је један од проблема на који наука и уметност желе да дају одговоре. Свеприсутан страх од новог доводи до ослањања уметника на старе медије јер им је то познат терен.
- Мислим да је то сасвим нормална ствар. Сваки век доноси нову уметност, нове технике, тако да ће ова уметност вероватно за десетак година бити једна уобичајена ствар. Старе формуле уметности просто ће се мењати у складу са променама око нас. Нови медији, технологија, омогућавају да ваш рад као уметника нових медија буде лакше доступан широј популацији него ранији. Можете да га пласирате одмах и да то буде доступно и у много већем броју. Не зехатева много новца. То је поента. Кад имате неки уређај који има приступ интернету, рачунар, телефон или таблет, можете свашта да урадите. Не постоји неко ограничење за разлику од ранијих техника које су се употребљавале у уметности.
Будућност је на младим уметницим. Све зависи од њих, њихове жеље и ентузијазма. Себе не треба посматрати локално, како је истакао Станић, већ изаћи из тих оквира, конкурисати и учествовати у разним пројектима и на тај начин обезбедити средства за реализацију својих сопствених пројеката. Тражећи наћи ћете оно за чим трагате.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa