Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
НОВЕ КЊИГЕ

Драма под фереџом

„Ноћ у Дамаску“, Мила Старчевић, Партенон (Београд 2013)
Нова књига Шапчанке Миле Старчевић „Ноћ у Дамаску“ (Партенон 2013), седамнаеста по реду, истинита је прича о Београђанки коју је у најстаријем граду на свету отело номадско пустињско племе. Романескно штиво изузетно је филмично и говори о опасности, која Европљанке вреба у арапском свету у којем је мушкарцима многоженство дозвољено а жене забрађене и одевене у црне дуге хаљине. Роман, из визуре неименованог Мушкарца и Жене, на убедљив начин сведочи о снази људске воље и - моћи вере.
Књига је писана у трећем и првом лицу, а једини именовани су Шпанци Карлос и Хулио, и доктор Петар Старчевић. Ауторка је на тај начин у свој књижевни свет увела свога супруга и исказала му захвалност за вишедеценијска путовања по свету - за обилазак 137 земаља - захваљујући којима је постала познат путописац.
„Ноћ у Дамаску“ нуди обиље података о граду у срцу пустиње, о Сирији и Палмири, пустињској метрополи на Путу свиле коју је створила краљица Занубија. Наратор, попут својеврсног туристичког водича, представља и Малулу, древно а бајковито месташце Исуса Христа, једино на свету у којем се говори арамејски - најстарији језик. Читаоца уводи и у хришћанску цркву, смештену у мору ислама. Упознавање Дамаска нарочито је детаљно и уверљиво па Читалац има утисак да је укорачио у Омајад џамију, једно од нових светских чуда, подигнуту на темељу базилике у којој је капела са главом св. Јована.
Главни јунаци „Ноћи у Дамаску“ су београдски интелектуалци. Жена је адвокат, кћи дипломате, рођена у Мадриду, а Мушкарац је заљубљенији у своју супругу него у путовања. Није у стању да јој ишта одбије, а толерише и чињеницу да је тешки купохолик. Воли своју стаситу плавушу, са очима боје неба, и уочи Нове године у хотелу „Ферхат“ у Дамаску стрпљиво чека да се дотера пред полазак у куповину. Посматра брда у даљини, која опасују град и крију пустињу, спреман да заједно изађу на Трг џамије и шетелиште „опточено дрворедом палми“.
У Трговачку четврт Она одлази сама, а Он за то време ужива у шетњи и арапском чају. По чајџиницама упознаје обичаје и навике Сиријаца, и између два позива мујезина слуша читање свете књиге Антар и Абла - еп о храбрости и борби. Стрпљиво троши четири сата, а за своју купохоличарку бива забринут тек увече. Тако почиње невероватна а истинита прича о белој жени у свету бркајлија одевених у дугачке џелабе, отетој у граду који на рубу пустиње ври од туриста.
Због заборављене кесе, у којој су сандале украшене златним паспулом, и „самодрживе“ чарапе коју је покушала да скине у неком хаустору, Београђанка је постала плен отмичара. Мушкарац је алармирао све, прво у хотелу а онда у полицији и амбасади. Осуђен на стрпљење испратио је туристичку групу са којом су дошли, а из Дамаска отишао тек када је потврђено да је реч о отмици. Очај и беспомоћност у Београду је блажио алкохолом, и постао сенка себе некадашњег.
Жена се пробудила у пустињи, сунце ју је пекло а жеђ мучила. Била је у немилости врелог песка, хладних ноћи и две племенске жене. До главе закопана под шатором са животињама, разум је чувала разговором са козама и овцама, коњима и камилама, све док није одлучила да се покори и да - до прве прилике за бег - трпи и ћути. Са караваном је путовала ноћима, јер „дан у пустињи убија све живо“, а у зору помагала при разапињању шатора. Мало по мало прихватила је живот номада, и у потрази за оазом преваљивала пешчане бескраје. Захваљујући кретању у круг упознала је магију и суровост пустиње, и сазнала да људи без адресе дневно преживљавају на једној урми и чаши кобиљег млека.
Прва прилика за бег пружила јој се после осам месеци и тринаест дана пустињског живота. Тада је одређена да са прве две жене оде у набавку, у сук. Случај је хтео да у џамији, коју су посетиле, чује мушкарца који је полугласно причао на шпанском. Док су се њене пратиље клањале привукла је пажњу тог младића и шапутаво га замолила за помоћ. Карлос и Хулио, чланови мотоциклистичког релија кроз пустињу, у њеним очима прочитали су велику невољу, у њој видели своју мајку и - одлучили да помогну.
Дуже од два месеца Жена се опорављала у цркви св. Текле у Малули. Захваљујући монахињама, потом, стигла је до Амбасаде Србије у Дамаску а одатле на Сурчински аеродром.
Ноћ у Дамаску Миле Старчевић роман је опомене. Препоручује уживање у упознавању света, али, срећан крај драме под фереџом не сме да завара љубитеље егзотичних путовања. Напротив.
Живана Војиновић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa