Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.

ПИСМА ЧИТАЛАЦА

Поводм Уредбе Владе Србије о умањењу плата и пензија која је проузроковала протесте просветних радника, хопћу да истакнем следеће:
И ја сам пензионер и биће ми умањена пензија, и нисам против тога ако ће то проузроковати стабилизацију буџета Србије и бољитак у идућој и наредним годинама.
Међутим, сматрам да поред умањења плата и пензија треба тражити уштеду и на другим странама.
Сада се често истиче поготову од просветних радника да је пре умањења плата требало урадити платне разреде. Сигруно је да би постојање платних разреда смањило разлике у примањима које су по пет, десет пута, или чак и више разлика између најнижих и највиших личних доходака. Ово се посебно односи на запослене у државним органима, здравственим, просветним и другима.
Навешћу како је то било раније док су по Закону о јавним службеницима постојали платни разреди. Ја то врло добро знам јер сам почео да радим у бившој општини Волујац крајем 50 година прошлог века када је Закон о јавним службеницима био на снази.
Најнижи лични доходак био је ЏЏ платни разред и то НКВ радника, затим ПКВ радницима ЏИЏ платни разред, КВ радници су били ЏВИИ, запослени са Средњом Економском школом ЏВИ, просветни радници ““ учитељ у ЏВ, Виша спрема ЏИВ, висока ЏИИ и даље доктори наука, примаријуси, магистри и сл.
Друго и касније када сам радио у Медицинском центру у Шапцу били су Савети у ширем саставу са представницима друштвене заједнице поред запослених и никоме се није плаћала никаква накнада. Сада се свим члановима у Управним одборима плаћају надокнаде. Посебно треба истаћи и чланство у Градском већу Шапца које се такође исплаћује члановима (колико сам чуо) што је такође трошак за буџет Града, јер 20.000 колико се исплаћује члановима је непотребно, јер многи раде за 15 и 20.000 динара.
Сматрам да би укидањем наканда у Управним одборима, Градском већу и сл. доста уштедело у буџету Града, а смањењем разлике у личним дохоцима, а применом платних разреда, смањиле би се разлике у Л.Д. што би на нивоу Републике довело до уштеда.
Мирослав Ивановић, дипл. правник m

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa