Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
ДИПЛ. ИНЖ. МИЛОЈЕ ДРАГОЈЕВИЋ, ДИРЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДНЕ САВЕТОДАВНЕ СТРУЧНЕ СЛУЖБЕ ШАБАЦ

ДОЛАЗИ БОЉЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Аграрна политика Министарства пољопривреде и заштите животне средине условила је бољи положај пољопривредних произвођача. Све субвенције, по речима директора Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац дипл. инж. ратарства Милоја Драгојевића биће исплаћене закључно са 31. децембром 2014. године. Ограничење количине на двадесет хектара када је у питању државно земљиште сузбило је малверзације које су доводиле до незаконитог богаћења на штету пољопривредног произвођача.
- Највреднији део друштва је најугроженији. Ратрство без сточарства не може тако да поздрављам мере Владе по питању смањења фонда земљишта за субвенције. Све те паре ће бити преусмерене сточарима. Мера је изузетна. Успели смо да се изборимо и за регистрацију трактора на два сведока. Овим путем желим да се захвалим државном секретару др Жељку Радошевићу и Вељку Ђорђевићу, вођи Тима за рурални развој. Изнео сам проблем. Без речи су га прихватили, пренели су на Владу и то је одобрено. Сад уредба важи до 2015. Сви могу да региструју своје тракторе по било ком основу. Такође смо имали и проблем са регистрацијом приколица од којих већина нема ни плочице ни било какав број јер су многе ручни рад. Уредба ће бити допуњена тако да наши пољопривредни произвођачи не треба да брину. Благовремено ће бити обавештени путем медија. Што се тиче 2015. године аграрна политика засноваће се на подстицајима у сточарству, тову јагњади, козарству и музним кравама. Када су у питању субвенције за млеко оне остају исте и у наредној години ““ рекао је директор Драгојевић.
Година која је на измаку за све је била неповољна па тако и за пољопривредне произвођаче. Мајске поплаве, праћене невољама са подземним водама, изазвале су велике проблеме али захваљујући правовременој интервенцији Министарства пољопривреде и Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац пољопривредни произвођачи Мачванског округа успели су да поврате део онога што су изгубили.
- Увек ће бити незадовољних. То је нормално. Ипак, деведесет посто наших пољопривредних произвођача је задовољно. Пољопривредна саветодавна и стручна служба заједно са Дирекцијом за пољопривреду, којој се овом приликом захваљујем, у сарадњи са Министарством пољопривреде, успела је да обави обиман и тежак посао. Делили смо сточну храну, како кабасту тако и концентровану. Процене смо вршили на терену са екипама које су биле формиране. Пољопривредна стручна служба је радила двадесте четири сата. Имали смо две смене до 16 часова и од 16 часова сваког дана. Дали смо од себе максимум и ја се такође захваљујем Министарству пољопривреде које је успело да нађе средства у овим тешким временима.
Током целе године пољопривредним произвођачима у овој служби пружана је сва могућа помоћ како по питању анализе земљишта, тако и по питању послова које су савесно обављале служба за заштиту биља, сточарска, ратарска и воћарска служба.
- Врата ове службе су увек отворена и нико не сме да чека. Било сточари, било ратари, воћари. Служба је увек на располагању. По позиву излази на терен. У пролеће заштита биља је најтраженија. Сви пољопривредни произвођачи слободно могу да се јаве у Пољопривредну службу за било какав проблем да имају. Изаћи ће им се у сусрет јер ми смо прва степеница Министарства пољопривреде. Надам се да су задовољни. Ми смо задовољни и презадовољни њима. Настављамо и даље рад и сарадњу на обострано задовољство.
Стручност запослених у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац не доводи се у питање. Њиховом бољем раду и ангажовању допринели су и стручни семинари на Златибору и Копаонику. Врсни стручњаци из Холандије, Немачке, Данске вршили су едукацију свих запослених.
- После празника почеће зимске школе по селима. Биће заступљено сточарство, ратартсво, воћарство и заштита биља. Већа села биће центри за пар околних. Имаћемо једну едукацију која је баш лепо заживела код наших пољопривредних произвођача. И они су заинтересовани. То ће се реализовати после новогодишњих и божићних празника. Несумњам да је жеља наших пољопривредних произвођача да повећају своју пољопривредну производњу. Чини ми се да они сами виде да њихов производ има ко да купи али мора бити мало упакованији, да има лепу етикету, амбалажу која иде на европско тржиште. Све ће се то одрадити само да наш пољопривредни произвођач стане на своје ноге. Желим им срећну Нову годину и Божићне празнике и да се видимо у 2015. години ““ поручио је директор Драгојевић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa