Инфо

8. јануар 2015.8. јан 2015.
КРИСТИНА СТАНКОВИЋ, ЧЛАН ДРЖАВНОГ ТИМА НА 11. МЕЂУНАРОДНОЈ ЈУНИОРСКОЈ НАУЧНОЈ ОЛИМПИЈАДИ

НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ИМАТИ ЦИЉ

Вуковац и ђак генерације ОШ „Лаза К. Лазаревић“, данас ученица прве године информатичког смера Шабачке гимназије, Кристина Станковић на 11. Међународној јуниорској научној олимпијади у Аргентини, почетком децембра прошле године, као део државног тима показала је да се трудом, радом и знањем много тога може постићи.
- Припреме за такмичење у Аргентини започела сам након Изборног такмичења одржаног 11. октобра. Учила сам средњошколско градиво из биологије и хемије, док сам физику само обнављала, јер сам се током лета напорно спремала за Српску физичку олимпијаду. Физику сам учила и вежбала у школи физике ,,Фотон“ уз помоћ професора Горана Станојевића, а у спремању градива из хемије и биологије помогле су ми професорке Шабачке гимназије Весна Миловановић и Слободанка Павловић. Било је најтеже ускладити школске обавезе и припреме, а најлакше учити оно што волим, физику ““ каже Кристина.
Њеној срећи није било краја када је сазнала да ће учествовати на такмичењу у Аргентини.
- На Олимпијади је поред два теоријска теста био и експеримент који је од укупно 100 бодова носио 40. Милица и ја смо један дан провеле у лабораторији, али упркос томе, добро смо се снашле и Србија је ове године остварила највећи број бодова на експерименту до сад. Учешће на овом такмичењу ми много значи. Задовољна сам што се сав мој труд и рад исплатио и што сам успела да будем део екипе Србије на тако престижном такмичењу и што сам доказала себи да могу да постигнем овакав успех који ће красити моје школовање и бити подстрек за даље успехе.
Природне лепоте Аргентине су је опчиниле као и гостољубивост домаћина.
- Посебно сам одушевљена људима који су насмејани, расположени и веома дружељубиви. Упознала сам учеснике који долазе из целог света, научила доста о њиховом начину живота и систему школовања који се доста разликује од нашег. Веома сам срећна што сам имала прилику да упознам такве људе и стекнем бројна пријатељства.
Иза Кристининог успеха су године истрајног рада и учења. Такмичарски дух стицала је на бројним такмичењима из физике, математике, српског језика, историје и виолине. На првом такмичењу из математике у четвртом разреду освојила је прво место. У петом и шестом разреду основне школе на окружном такмичењу била је прва из српског језика. У шестом је учествовала на државном такмичењу из математике као и из физике где је освојила треће место. У седмом разреду била је на државном такмичењу из физике и историје. Те године на математичком турниру ,,Архимедес“ освојила је трећу награду.
- Била сам полазник Летње научне школе у Истраживачкој станици Петница. У осмом разреду сам учествовала на државном такмичењу из математике и на државном такмичењу из физике на којем сам освојила другу награду и пласирала се на Српску физичку олимпијаду на којој сам освојила прву награду. Након Српске физичке олимпијаде уследило је изборно такмичење на којем је изабрана екипа која ће представљати Србију на Интернационалној јуниорској научној олимпијади у Аргентини.
Поред природних наука друга Кристинина велика љубав је музика. Као ђак основне музичке школе ,,Михаило Вукдраговић, одсек виолине, учествовала је на бројним такмичењима. Прво место на фестивалу гудача на Убу и треће место на Међународном такмичењу гудача у Сремској Митровици само су неки од њених успеха. Као вуковац завршила је и основну музичку школу.
- Планирам да наставим да се такмичим из физике и пласирам се на Интернационалну физичку олимпијаду. Још нисам одлучила, али знам да бих волела да се бавим природним наукама, јер то волим. Најважније је имати циљ и тежити његовом остварењу, трудити се и вредно радити као и имати добру организацију и онда је успех неизбежан. Током свих такмичења следила сам поруку школе Фотон ,,Немогуће не постоји, за немогуће је потребно само више времена“.
Захвалност Друштву физичара Србије које је организовало припреме на Физичком факултету у првој недељи септембра за Српску физичку олимпијаду изразили су и Кристинини родитељи Јасмина и Предраг.
- Потом су викендима организоване припреме за Изборно такмичење, које је одржано 11. октобра када је и оформљена екипа од 6 чланова за одлазак на Интернационалну јуниорску научну олимпијаду. Међутим, након тога до саме олимпијаде, 1. децембра, припрема није било. Деца су се морала самостално организовати и, поред физике, савладати хемију и биологију. Сматрам да је у припремама било укључено Друштво хемичара и да је деци био омогућен већи број одлазака у лабораторије због експерименталног дела, резултати би били још бољи. Градоначелник града Шапца је одиграо значајну улогу у финансирању авионских карата, на чему смо неизмерно захвални. Тим гестом је подстакнут и град Ниш, који је након тога одлучио да финансира своја два учесника. Успех наше деце показатељ је да упоран рад, добра организација и јака воља воде ка остварењу циља. И драго ми је што ће многа деца након овога кренути њиховим стопама ““ истакла је мама Јасмина.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa