Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
ПОВОЉНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ЗА РАСТ ПШЕНИЦЕ

ОБЕЋАВАЈУЋИ ПРИНОСИ

Поред кукуруза пшеница је пољопривредна култура која код нас заузима највеће обрадиве површине тако да јој треба посветити довољно пажње током целе вегетације. Када је у питању подручје које покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац на око 25.000 хектара под пшеницом ситуација је, захваљујући повољним временским условима, задовољавајућа. Посејана већином у планираном оптималном року тренутно је у фази мировања, тј. бокорења. У зависности од времена сетве, на парцелама које нису из разних разлога посејане у предвиђеном року, пшеница се налази у фази од четири до пет листова.
- Већа температурна колебања између дана и ноћи нису пожељна. Недавне температуре од минус десет степени целзијуса нису нанеле неке веће штете пшеници јер је она била под снежним покривачем. Такође би било пожељно да пшеница буде под снежним покривачем десет до петнаест одсто и у наредном периоду ако дође до негативних температурних колебања. Већина парцела је за сада у добром стању. Као и прошле године дошло је до интензивнијег напада глодара тако да скрећемо пажњу нашим пољопривредним произвођачима пажњу да обаве преглед парцела и ураде евентуалну заштиту. У овом моменту их нема али ако у наредном периоду буде топлије време постоји и та могућност. Такође, морам напоменути, због искуства из претходних година, да иако је примењена пуна агротехника неопходна је заштита од болести која заједно са нападом глодара може утицати на смањење приноса чак и до седамдесет одсто ““ истиче дипл. инж. ратарства Светлана Златарић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Генетски потенцијал пшенице, чије семе долази из доброг домаћег сортимента, задовољавајући је и обећавајући када је у питању жељени принос.
- Тај потенцијал потребно је само да искористимо, тј. да применимо пуну агротехнику, урадимо евентуално заштиту од глодара и напада болести и самим тим можемо очекивати у великом проценту добар принос. Наравно, не можемо утицати на време, када ће бити падавине, у којој количини и моменту када је најпотребније али ако урадимо све ово што сам напоменула можемо очекивати добар принос што је и наш крајњи циљ да бисмо оправдали економска улагања.
Уколико у наредном периоду и дође до неких већих температурних осцилација не очекују се већа оштећења осим евентуално на врховима листова али то неће у знатној мери утицати на висину приноса јер је она сада у добром кондиционом стању.
- Не треба журити са прихраном у овом моменту. Препорука би била да се обрате нама, да се консултују са стручњацима Стручне службе. Свака парцела тражи различито ђубрење и то у зависности од кондиционог стања усева, од жељеног приноса, од времена сетве. Дакле, од више чинилаца зависи и сама прихрана. Најбоље је да се тек на основу резултата агрохемијске анализе уради и прихрана која не треба да буде пре половине фебруара. Препоручује се да то буде у два наврата. Прва количина би била са две трећине азотних ђубрива а једна трећина касније, за једно три недеље.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa