Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
ЦРНА БАРА

Ванредно због неисправне воде

Проглашена ванредна ситуација у Црној Бари код Богатића, због неисправне воде за пиће. Према налазима Завода за јавно здравље у води су пронађени арсен и висок ниво нитрата, вештачког ђубрива које се користи у пољопривреди. Неисправност воде не умањује се ни кувањем.
-Анализе воде указују да у води има повећане концетрације нитрата, гвожђа и фекалија- каже Александар Фирауновић покрет „Зелени“Богатић.
Ромско насеље у Богатићу, нема исправну воду већ три месеца а за исправну, морају дневно да пређу неколико километара.
- Сналазе се тако што довлаче воду од комшија из других улица, у балонима и флашама. Једноставно, препуштени су сами себи- каже Брана Кокић председник Друштва Рома Богатић.
Због здравствених проблема које су имали, Павловићи сумњају да је вода узрок.
-Млађи син ми је имао стомачних проблема а старији жутицу. Не знамо да ли је од воде- каже Радиша Павловић.
У Црној Бари, ситуација иста. На основу узорака Завода за јавно здравље, од 41 узорка воде у 40 домаћинстава пронађен је повишен ниво нитрата.
-Тек пре месец дана смо уочили да нема чесме са исправном водом- каже Зоран Јуришић.
Цистерну са водом су добили али то не умањује њихову забринутост јер многи и даље конзумирају неисправну воду.
-Највише нам је због деце која пију ову воду а за нас није битно- каже Милан Огњеновић председник МЗ „Црна Бара“.
Вода у артеским бунарима, садржи арсен, због чега из Завода за јавно здравље апелују, да се може користити искључиво за прање.
-Важно је напоменути, да је то арсен са велике дубине и да нема везе са рудником Столице. Што се тиче нитрата, они потичу од велике количине ђубрива, што је типично за равничарске крајеве- каже доктор Игор Драгичевић, специјалиста хигијене у Заводу за јавно здравље у Шапцу.
Конкретно решење проблема не постоји и док се траже алтернативни извори воде за мештане, Црвени крст допремио је флаширану воду за домаћинства са старим и социјално угроженим становницима.
Д.Мићић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa