Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.

Отпремнине

Влада Србије усвојила је Програм за решавање вишка запослених у поступку приватизације за 2015. годину, а једна од опција која је радницима остављена као могућност је право на отпремнину у износу од шест просечних месечних зарада по запосленом.
У ресорном министарству појашњавају да је ова опција предвиђена јер се подразумева да је запосленом који има мање, односно 15 или 16 година стажа, а који се добровољно определи за исплату средстава по основу решавања вишка запослених из буџета, ова опција повољнија у односу на остале понуђене.
Предвиђено је да се зарада рачуна према последњим подацима Републичког завода за статистику за запослене који имају више од 15 година стажа. Висина отпремнине у износу од шест просечних зарада по запосленом у Републици Србији мења се сваки месец у зависности од висине просечне зараде у Републици.
Запосленом који је утврђен као вишак у 2015. години престаје радни однос када се добровољно определи за једну од три опција, која је за њега најповољнија.Прва понуђена опција је исплата отпремнина у висини од 200 евра по години стажа, у динарској противвредности по средњем курсу, на дан достављања спискова вишка запоселних, с тим да укупна висина отпремнине не може бити већа од 8.000 евра. Друга опција је отпремнина обрачуната на начин утврђен Законом о раду с тим да укупна висина отпремнина не може бити већа од 8.000 евра.
Висина средстава по години стажа код последњег послодавца не може бити већа од 500 евра, по средњем курсу, на дан достављања спискова вишка запослених од стране послодавца.
У министарству напомињу да се Одлука о утврђивању Програма за решавање вишка запослених у поступку приватизације за 2015. годину објављена у „Службеном гласнику“ примењује на предузећа у поступку приватизације за које је Агенција за приватизацију објавила Јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости.
Такође, то се односи и на субјекте приватизације над којима би требало да буде покренут стечај у складу са Акционим планом за окончање поступка приватизације за 188 субјеката.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa