Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
АМЕРИЧКИ ФУДБАЛ ПОНОВО У ШАПЦУ

АЈКУЛЕ ОПЕТ ГРИЗУ

После шест година шабачки клуб америчког фудбала поново је оформљен. Ове сезоне циљ им је да што успешније одиграју Трећу лигу и да устале три селекције које имају
Хуманост је летос била повод да се поново оформи клуб америчког фудбала у Шапцу. Након неколико година паузе заиграли су утакмицу „За Ланин први корак“ и сакупили извесна средства за лечење болесне девојчице. Екипа је наставила да тренира ове године, појачани играчима са стране, играју Трећу, развојну лигу.
Све је почело пре 12 година када се група ентузијаста окупила у први клуб америчког фудбала у нашем граду. Променили су неколико имена до коначне олуке да се зову „Шаркси“. Током неколико година остварили су неочекиване успехе, али исте такве и поразе, док клуб није угашен 2008. године.
Све године након тога људи из управе, као и играчи, наставили су да верују у свој клуб. Управу чине углавном бивши играчи, Марко Станковић, Александар Павловић, Дарко Драгићевић, Милан Јокић, који су се највише ангажовали око тога да се клуб поново активира. Ове године у лиги играју са клубовима из Смедерева и Клека. Марко Леповић, нови стари председник, каже да су и ова два клуба, као и шабачки, са дужом историјом и да их не треба потценити. Нада се да ће успети да остваре добар резултат и да са увећањем играчког кадра уђу у виши ранг.
Лига почиње 18. априла. Прошле недеље одиграна је утакмица против Обреновца да би се видело колике су могућности клуба.
-Био је то добар тренинг и за нас и за њих. Изгубили смо веома малом разликом, 20:18. Резултат међутим није толико битан, колико нам је било важно да уведемо нове играче који нису раније играли са нама, као и да увидимо неке недостатке, објашњава Леповић.
„Ајкуле“ су појачене двојицом играча из Ваљева и двојицом јуниора из Сремске Митровице, одакле је и тренер Дарко Штаблер. Штаблер је био дугогодишњи тренер тима из Митровице, а и Шапчане је тренирао у претходном периоду.
-Иза њега стоје резултати. Добро нас познаје и одлично се уклапамо. Уз то, Шаблер је и селектор репрезентације Србије у флег категорији, прича Леповић.
Флег лига се игра без опреме и контакта за играче до 16 година. Доња граница за године не постоји. Леповић наводи да имају устаљену екипу од десетак дечака који редовно долазе на тренинге. Таква лига постоји и као женска и неки клубови у Србији имају и женске тимове. Леповић каже да у Шапцу још нема интересовања припадница нежнијег пола за овај спорт.
-Циљ нам је да одиграмо ову сезону и да се по граду прошири вест да се клуб поново окупио, како бисмо сакупили још играча да би рад био што квалитетнији. Када усталимо сениорски, јуниорски тим и флег селекцију, моћи ћемо да размишљамо и о проширењу на женску екипу, каже Леповић.
За успешно функционисање клуба потребно је минимум тридесет играча који ће да играју утакмице. За пробе одбрана и напада на тренинзима довољно је и двадесетак. Клубови у којима се за сада најозбиљније ради и који су најуспешнији у Србији су београдски „Вукови“, новосадски „Дјукси“ и „Дивљи вепрови“ из Крагујевца.
-Ти клубови су први и почели да играју амерички фудбал код нас. Имају озбиљну организацију, велики број играча и добру материјалну подршку, али иза њих стоје и резултати. Нама је град Шабац ове године изашао у сусрет и обезбедио нам средства из буџета. Задовољни смо пажњом коју нам пружају, каже Леповић и додаје да се нада да ће у наредном периоду бити и спонзора који ће се озбиљније заинтересовати за њих.
Комплет нове опреме за играча кошта око 200 евра. Чине је кацига, оклоп и штитници. Леповић каже да је сада лакше, јер је могуће набавити стару опрему од бивших играча за упола цене или мање. Раније, док спорт код нас није заживео, могла се набавити само нова.
Тренирају два пута седмично и то викендом на терену иза стадиона ФК Мачва, док је трећи тренинг кондициони, тренутно у Сан рајсу. Сви који су заинтересовани могу доћи. Довољно је да понесу копачке.
Ајкуле до почетка сезоне планирају да одиграју још једну припремну утакмицу. Интересовање публике у претходним годинама није мањкало. Да би тако остало и у будуће, наше читаоце редовно ћемо обавештавати о свим активностима клуба.
М.Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa