Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
ШАБАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ УСПЕШНИ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

У СУСРЕТ ОЛИМПИЈАДИ

Када су у питању такмичења из математике за шабачке гимназијалце промашаја нема. То је потврдило и Републичко такмичење одржано у Зајечару последњег дана фебруара. Матуранти Младен Самарџић и Радоица Драшкић вратили су се са освојеним првим наградама, док је ученик другог разреда Вукашин Божић био трећи. Радост већа тим што су се захваљујући постигнутим резултатом првонаграђени пласирали на Српску математичку олимпијаду.
- Презадовољан сам постигнутим. Од првог разреда се такмичимо на републичким такмичењима. Имамо доста искуства. Сваке године се трудимо да будемо бољи него претходне, да научимо нешто ново, да видимо где смо у односу на остале људе, колико други људи знају, колико ми, нпр. нешто не знамо, у чему смо најбољи, на чему треба да порадимо више. Ове године очекујем бољи пласман на Српској математичкој олимпијади. Циљ нам је да освојимо награде ““ каже Радоица Драшкић, ученик четвртог разреда природно-математичког смера, коме су у плану студије физике, математике или, евентуално, електротехнике.
Корак даље овога пута отишао је и Радоица Драшкић, ученик информатичког смера. После прошлогодишњег освојеног другог места, када је био је надомак пласмана на Српску математичку олимпијаду, знање, рад, и упорност су му се исплатили.
- На такмичења не идем да бих се такмичио са другима већ да бих показао себи да могу да савладам изазов који представљају ти задаци. Занимљиво је колико су неке ствари наизглед нерешиве ипак решиве. У питању је борба са самим собом и проницање у тајне постављених задатака. Припреме за овако нешто трају годинама, током читавог школовања. Морам признати да сам тек доласком у Шабачку гимназију, захваљујући подршци професора али и одлично опремљеној библиотеци, почео да постижем резултате не само у математици већ и у физици ““ додаје Драшкић који се проналази и у глуми, књижевности, поезији, музици.
Освојено треће место на Републичком такмичењу за Вукашина Божића, ученика природно-математичког смера, представља велико признање с обзиром да му је ово прва награда са тог нивоа.
- Трудио сам се, радио преко целе године и самостално и са професорима у Гимназији. Сматрам да је ово за мене велики подстрек, велики плус за самопоуздање и за будућа такмичења. Републичко такмичење је било тешко јер је то највиши ранг такмичња за другу годину. Морали смо да се потрудимо, доста да вежбамо, да би постигли неки резултат. Комисија је била веома ригорозна али са искуством из прошле године успео сам да се изборим са задацима. Надам се да ће следеће бити још боље. Људи обично осуђују оно што не разумеју. Чини ми се да ако би покушали да мало боље разумеју математику схватили би колико је лепа и занимљива ““ истиче Вукашин.
Постигнутим успехом својих ученика презадовољни су и професори математике Мирјана Ћорилић и Синиша Мозетић. Управо овакви тренуци, како је нагласила проф. Ћорилић, чине посао просветних радника лепим.
- Освежење у мом послу доносе такмичења која су сваке године другачија. Нови такмичари, сваки за себе посебан. Трудимо се да што више постигнемо у раду са њима. Заиста много волим децу, своје ученике. Волим да им помогнем. Није увек лако. Немамо ми само најбољу децу. Има и оних мало лошијих и ту је стварно тешко пробудити неко интересовање и мотивисати их. Није једноставно. Некад успемо, некад не успемо. Веома је значајно искуство из основне школе. И овај резултат који су њих двојица постигли, не би постигли а да нису имали претходна искуства. Њихове награде су за мене велико признање. Почаствована сам оним што постигну ““ каже проф. Ћорилић која већ двадесет једну годину подучава младе спремајући их за такмичења на којима се тражи ширина у знању, свакодневни рад али и таленат за математику.
За ове младиће жељне знања нема предаха. Очекују их такмичења из физике, припреме за Српску математичку олимпијаду, али и за добро познато такмичење „Архимедес“ где ће, као и претходних година, одмерити знање како појединачно тако и екипно крајем маја ове године.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa