Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
НОВИНЕ У ПРОЈЕКТУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

СУБВЕНЦИОНИСАНА ИЗОЛАЦИЈА И КУЋА

Поводом 5. марта, Светског дана енергетске ефикасности, заменик градоначелника Немања Пајић посетио је ЈСП “Стан“ и заједно са директорком овог предузећа, Љиљаном Јовановић, одржао конференцију за медије. Том приликом јавности је детаљније представљен план субвенционисања термоизолације објеката индивидуалног становања, односно кућа.
Према речима Немање Пајића Шабац је добио признање лидера одрживог развоја пре свега због енергетске ефикасности коју спроводи на више поља, а једно од њих је и изградња изолације. Пајић сматра да оно што се показало као добра пракса треба и унапредити.
-Ове године је донета одлука да и наши суграђани који живе у објектима индивидуалног становања могу да конкуришу и заједно са градом ураде изолацију на својим кућама. Више од 800 породица у јединицама колективног становања сада живи у комотнијим условима. Троше мање енергије и новца, а град посебну пажњу придаје и еколошком аспекту овог пројекта, рекао је заменик градоначелника.
Љиљана Јовановић је навела да заинтересовани већ могу да се пријаве. Услови ће бити исти као и за станаре стамбених зграда, 50 одсто власници, а 50 одсто град, на 24 месечне рате.
-Услов је да су прикачени на топлану или се греју на гас. Довољно је да дођу код нас и приложе доказ о власништву, поседовни лист или пореско решење, и било би добро да донесу пројектну документацију да би што лакше могла да им се одреди рата, која ће зависити од броја квадрата. Уштеде би могле да буду остварене већ на лето за хлађење, рекла је директорка.
Шабац је први град у Србији који је на овакав начин почео да улаже у енергетску ефикасност. Ове године је за изолацију индивидуалних објеката предвиђено 8 милиона динара и исто толико од стране грађана, док ће за објекте колективног становања град издвојити 17 милиона динара, а толико и станари. То би чинило 50 милиона динара укупног улагања у енергетску ефикасност. Јавна набавка за извођаче радова је расписана.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa