Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
ОДРЖАН СЕДМИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ

ЗА СНАЖНИЈЕ СЕЛО

У организацији Дирекције за пољопривреду и РТВ „АС“, а под покровитељством града Шапца, деведесет пет излагача прошлог петка и суботе у Спортској хали „Зорка“ понудило своје услуге пољопривредним произвођачима. Генерални спонзор Фабрика сточне хране „Дрен“ из Новог Сада, а златни спонзор Институт за ратарство и повртарство Нови Сад
Регионални Сајам пољопривреде и ове године, у организацији РТВ „АС“ и Дирекције за пољопривреду, у право време, пред пролећну сетву, пољопривредним произвођачима омогућио је директни контакт са представницима фирми који производе или дистрибуирају семенску робу, пестициде, ђубрива, механизацију. Драгоцени савети, искуства стручњака и препоруке један су од циљева сајма који из године у годину постаје све већи и значајнији.
- Можемо да се похвалимо да је ово далеко најуспешнији сајам до сада. Ове године смо стигли до цифре од деведесет пет излагача. Пре шест година било их је шеснаест, а посетилаца до 1.500. Сада баратамо са цифром између пет до десет хиљада посетилаца тако да смо и ми као организатори апсолутно задовољни. Све то радимо на задовољство наших пољопривредних произвођача ““ рекао је Драгиша Гранић, директор маркетинга РТВ „АС“ Шабац.
Обраћајући се посетиоцима сајма члан организационог одбора Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду, истакао је да су град Шабац и Дирекција, препознавши значај пољопривредне производње, удвостручили овогодишњи буџет.
- Сведоци смо да је претходна година, односно период између ова два сајма, била веома тешка за пољопривреду. Поплаве, а у последње време проблеми са ценом товљеника, откупом млека, били су више него довољан разлог да повећањем буџета покушамо да оснажимо пољопривредну производњу, да селу у најтежим тренуцима помогнемо. Повећањем субвенција, финансијски али и на друге начине хоћемо да оснажимо мала пољопривредна домаћинства која ће се бавити пчеларством, цвећарством и унапређењем у генетском материјалу код свиња. И овај сајам показује наше намере јер је сваке године све већи и већи ““ додао је Шпегар.
Потенцијали Шапца и околине за пољопривредни развој, по речима градоначелника Небојше Зеленовића, неограничени су, а да би пољопривредни произвођачи живели боље потребно је удруживање и комуникација на релацији пољопривредни произвођачи ““ град - купци.
- Мој задатак је да Шабац позиционаримо као пољопривредни крај и то је нешто чега не треба да се стидимо. Ствар је само у томе да ли ћемо успети да људе удружимо око заједничких интереса а њихов највећи интерес је да зараде. Мој највећи интерес је да им у тој намери олакшамо а то ћемо учинити тако што ћемо их повезати са купцима њихових производа. Потребно је да оснујемо Центар за дистрибуцију воћа и поврћа. Мислим да ћемо тиме избрисати читаву шпекулацију из игре и успоставити јасна тржишна правила. Наши произвођачи тако ће у сваком тренутку знати која је цена њихових производа, по каквим правилима играју у овом да кажем јако озбиљном и великом послу. Овде има доста представника и банака. Наши пољопривредници у овом тренутку за механизацију и засаде имају могућност да практично добију бескаматни кредит. Поред тога вољан сам да отворимо тему и других подстицаја и да видимо шта су то банке у овом тренутку спремне да понуде нашим пољопривредницима ““ истакао је градоначелник.
У име излагача све присутне поздравио је Милан Теодорчевић, шеф стручне службе и маркетинга предузећа „Томсин“, а др Горан Бекавац у име златног спонзора Института за ратарство и повртарство Нови Сад.
- Чини ми се да се сваке године прави један озбиљан корак напред. То је добро имајући у виду тешку економску ситуацију, многе недаће кроз које пролази пољопривреда. Заиста је за сваку похвалу да се једна сајамска манифестација одржава а камоли да расте. Моје честитке и граду Шапцу и свим организаторима и свим овим дивним људима који су дошли ““ рекао је др Бекавац, руководилац Одељења за кукуруз Института за ратарство и повртарство Нови Сад, коме је овога пута директор РТВ „АС“ Маринко Урошевић уручио награду за допринос у развоју аграра.
Овогодишњи сајам имао је и едукативни карактер тако да су еминентни стручњаци одржали предавања из области крмног биља, стрног жита, савремене пластеничке производње и воћарства. Задовољни виђеним били су и многобројни посетиоци који су имали прилику да сазнају нешто ново, размене искуства и добију потребна упутства за што бољу примену одређених препарата и производа.
- Долазим сваке године да видим шта има ново. Највише ме интересују производи за стоку, свиње, говеда, храна, премикси, прскања за пшеницу, кукуруз, соју, сунцокрет. Производим од свега помало ““ рекао је Љуба Берић из Богатића.
Постиоци сајма могли су да учествују и у наградној игри Фабрике сточне хране „Протеинка“ из Шапца поводом педесет година постојања.
- „Протеинка“ прати тренд и ослушкује тржиште у смислу захтева крајњих корисника тако да из године у годину повећавамо свој производни асортиман у коме имамо потпуне смеше за исхрану стоке, допунске смеше. Релативно скоро смо пласирали на тржиште програм „Д форте“ који у комбинацији са компонентама даје фамску смешу. То је нешто што је интересантно и што је показало добре резултате. Такође имамо премиксе, вишепостотне и једнопостотне ““ истакла је Данијела Ивановић, руководилац продаје.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa