Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
ШАБАЦ И ОКОЛИНА УСПЕШНО ОДБРАЊЕНИ ОД ВОДЕНЕ БУЈИЦЕ

РЕА, НИСИ НАШ ТИП

Циклон из Ђеновског залива прошле недеље захватио читав регион. Последице, уз добру припрему, минималне у односу на мајске поплаве из прошле године
Италијански шарм није помогао циклону „Реа“ да се допадне Србима. После прошлогодишњег лошег искуства са „Тамаром“, медитеранским ветровима наши не верују. Упозорења метеоролога, медијска припрема и сећање на катастрофу из маја, унели су нелагоду међу житеље Западне Србије, која се и овај пут нашла на удару обилних падавина. Бољом припремом и координацијом надлежних служби, али и уз помоћ природе и слабију снагу циклона од најављене, избегнуте су веће штете. Киша је почела у раним јутарњим сатима прошлог четвртка. Натопљена земља није била у стању да прими обилне падавине, па су речице и потоци, који се преко лета могу прегазити, или прескочити, показали дивљу ћуд. Градски штаб за ванредне ситуације основао је Центар за информације и координацију преко ког су грађани могли пријавити проблеме у својим местима, а део чланова штаба је посетио неколико потенцијално критичних локација, попут ушћа Думаче у Церски ободни канал.
- Прикупљамо податке и делујемо превентивно. Обавештавају нас и градски повереници и председници савета месних заједница, који раде у две смене. На три пункта прикупљено је 100 хиљада врећа за пуњење песком, а у приправности је и механизација грађевинских фирми. Ситуација је за сада под контролом, рекао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
И поред позитивних вести, директор Водопривредног предузећа „Сава“ Драган Топаловић позивао је на опрез и приправност свих служби.
- Већих проблема за сада нема, али ћуд бујучних водотокова је непредвидива. Они за само пар сати могу да изазову проблеме, и доведу до изливања река. Због тога је константан опрез неопходан, навео је Топаловић.
Потврда непредвидивости бујичних водотокова стигла је увече. Канал који се улива у Думачу излио се у центру Горње Врањске, угрозивши при том домаћинства која се налазе уз саму обалу. Тридесетак мештана превентивно је евакуисано у Дом културе, где су им обезбеђени смештај и храна. Ту су остали и у петак, иако се вода, у највећој мери, повукла из дворишта угрожених кућа. За Штаб за ванредне ситуације била је то једна брига мање, али не задуго. Потенцијално лоше вести у петак послеподне стижу из Оридског басена. Добрава сваких сат времена расте за по десет центиметара, при том сликовито оживљава сећања на прошлогодишњу катаклизму. Највећа нелагода код мештана чије су куће уз саму реку, од којих многи још увек нису обновили ни део уништених домаћинстава од минулог маја. Они са кућама на спрат пребацују ствари на више нивое, они у приземним кућама врте главом и ћуте. На мосту преко Добраве доста мештана. Са градоначелником и директором Дирекције за путеве Миодрагом Филиповићем разговарају о проблемима и предлажу решења. Стиже и Драган Топаловић, координирају се службе и за неколико минута добија се потврда да са дежурних пунктова крећу камиони натоварени врећама са песком. Стиже и камион за превоз стоке из угрожених домаћинстава. На делу српска посла. Представници Мрђеновца и Миокуса разговарају о местима где је најбоље ојачати насип и поставити вреће са песком. Изражавање сумње у предлоге комшије, јер обе стране мисле да све што ови други предложе има за циљ једнострану одбрану. Нарцизам малих разлика после двоминутног максимума ишчезава. Компромис је постигнут: ако Добрава пробије ојачан насип ка Мрђеновцу, браниоци Миокуса уклањају препреку која штити њихово село, и обратно, ако попусти одбрана Миокуса и Мрђеновац, вољом браниоца, остаје без заштите, па нек Добрава сама одлучи на коју ће страну. На сву срећу, природа је овај пут била милостива. Током ноћи и читаве суботе, ниво реке је почео да опада. Надлежне службе искористиле су такву ситуацију да механизацијом пробију насип на неколико места, како би се вода са ораница улила у ново корито Добраве и смањиле штете на пољопривредном земљишту.
- У договору са представницима ВП „Сава“ договорили смо пресецање насипа на неколико места како би обезбедили сигурност неколицине домаћинстава која се налазе непосредно уз река, али и како би смањили евентуалну штету на ораницама, рекао је градоначелник Шапца.
У суботу је почео и повратак евакуисаних мештана Горње Врањске у домаћинства којима вода више није претила.
- Људи су у Дому културе имали адекватне услове за живот. По налогу Завода за јавно здравље обезбедили смо цистерну са пијаћом водом, а осигурани су и мобилни тоалети, неопхдна хигијенска средства и храна. Ипак, за све нас је веома добра вест да се вода повукла, тако да су се сви грађани вратили својим кућама, рекао је директор Центра за социјални рад Милан Васић.
За разлику од бујичних водотокова, река Сава овај пут није правила проблеме. Повећање водостаја почело је у среду, граница редовне одбране од поплава на 400 центиметара пређена је у четвртак, док је максимални ниво, од 448 центиметара забележен у суботу. Од тада, водостај је у опадању за читав метар.
Изливање река и висок ниво подземних вода оставили су траг на обрадивом земљишту. Тренутно су се на око 500 хектара ораница формирала „водена огледала“, која, уколико се дуго задрже, могу нанети штету озимим усевима.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa