Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
УСЛЕД ОБИЛНИХ ПАДАВИНА

ТАМНАВА ПОПЛАВИЛА ОРАНИЦЕ

Прошле недеље, услед обилних вишедневних падавина, река Тамнава се у коцељевачком крају излила из свог корита и поплавила према првим проценама око 500 хектара пољопривредних површина. Ова питома, на први поглед више речица него река, још једном је демонстрирала своју снагу и локално становништво подсетила на прошлогодишње мајске поплаве.
- Сходно прогнозама РХМЗ да ће Западну Србију, а самим тим и ову општину, захватити обилније падавине и да ће локално пасти и до 60 литара кише по квадратном метру за 24 сата, предузели смо одређене активности на осматрању нивоа река Тамнаве и Уб и њихових притока. Имајућу у виду чињеницу да смо прошле године претрпели катастрофалне поплаве, из предострожности смо предузели низ мера како би заштитили становништво и материјална добра - рекао је Радован Ранисављевић, члан Штаба за ванредне ситуације који је прву ванредну седницу одржао у среду у поподневним сатима.
У том периоду Тамнава се већ излила из свог корита у горњем току, у Каменици и Доњем Црниљеву као и осталим селима у овом делу општине. Под водом су се нашле плодне оранице у долини реке.
- Штаб је донео одређене наредбе а то је увођење првог, другог и трећег степена приправности, уведено је активно дежурство, подигнут је ниво приправности свих који су у систему заштите и спасавања становништва. Набавили смо 4,5 хиљада врећа за песак и преко сто кубика песка је обезбеђено. Ситуација је непрекидно праћена. Ниво Тамнаве је у вечерњим сатима тог дана као и у ноћи између среде и четвртка био у порасту. Стога су у Каменицу и Доње Црниљево допремљене вреће са песком како би се становништво и њихова имовина заштитили од поплавног таласа. У Коцељеви је напуњено преко 800 врећа песка и оне су распоређене у деловима насељеног места где је у мајским поплавама било најкритичније - каже Ранисављевић.
Водостај реке био је те ноћи око 320 центиметара, што је за око 70 ниже од границе ванредне одбране од поплава.
Тамнава се у четвртак ујутру излила и у доњем току, низводно од седишта општине, према општини Уб, али становништво као ни стамбени објекти нису били угрожени. Ипак Штаб за ванредне ситуације је, због чињенице да падавине не престају као и да ниво реке варира, прогласио ванредно стање на територији коцељевачке општине које је укинуто у понедељак.
- Иако смо били у ванредној ситуацији није било потребе да се додатно интервенише нити да се предузимају накнадне мере већег интензитета. Ситуација је у потпуности била под контролом и у петак вода се постепено повлачила са ораница у речно корито. Ситуација се постепено нормализовала. Поједини медији су пренели саопштење начелника сектора за ванредне ситуације, који према мојим информацијама није такво саопштење дао, да је у Коцељеви било евакуације становништва. Тамнава није угрозила ни једну кућу, вода није ушла ни у један стамбени објекат и није било евакуације становништва ни из једног насељеног места на подручју општине- потврдио је члан штаба за ванредне ситуације.
Упркос чињеници да је интензитет прошлонедељних падавина неупоредиво мањи од оних које су прошле године проузроковале незапамћене поплаве у овој општини као и да су надлежни били у приправности да адекватно реагују, становништво је ипак било у паници. Житељи насеља дуж речног корита, посебно они чије куће је помахнитала Тамнава прошле године оштетила, били су у страху да се не понови сценарио од пре десет месеци.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa