Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
У ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ ОДРЖАНО ФИНАЛЕ „ПРВОГ ШАБАЧКОГ ДЕБАТНОГ ТАКМИЧЕЊА“

ДИЈАЛОГОМ ДО РЕШЕЊА

Заступајући мишљење да се само путем разговора, дебате, може доћи до правог решења матуранти Шабачке гимназије организовали су прошлог четвртка финале „Првог шабачког дебатног такмичења“. А све је почело оснивањем Дебатног клуба 15. септембра прошле године. Недуго затим, на сто осамдесет седму годишњицу Шабачке гимназије одржано је прво такмичење шест тимова од по три члана.
- Дебатом пролонгирамо и тражимо да се учимо толеранцији и разумном разговору. Спорови у друштву се решавају на два начина, или дијалогом или силом. Ми смо се определили за дијалог. База дијалога је толеранција. Реч срећа долази од корена срести. Најсрећнији смо кад некога сретнемо. Онда се обогаћујемо. Ми заправо на тај начин постајемо део других људи. То се постиже разговором, дебатом, уважавањем личности и ставова других. И то је било оно што су итекако ученици матуранти Шабачке гимназије препознали. Ја се надам да је ово један добар нуклеус уопште у нашем граду. Кажем ово је први такав клуб и прво овакво такмичење не само у Шапцу већ и у Западној Србији. Надам се да ће то заживети и у контактима са другим школама. План за следећу школску годину да ово такмичење буде шабачко у правом смислу, тј. да учешће узму и ученици свих осталих шабачких средњих школа ““ рекао је проф. социологије Благоје Јосиповић, покретач и организатор Дебатног клуба матураната Шабачке гимназије.
Ваннаставна активност тако је добила сасвим други, такмичарски облик, кроз који се путем разговора развија критичко мишљење, став према неком делу стварности, комуникацијска вештина, учи аргументована одбрана мишљења и вежба јавни наступ.
- Од првог тренутка кад је професор поменуо покушај организације Дебатног клуба била сам одушевљена јер је то нешто што сам одувек желела и што ће ме припремити за даље студије и факултет. Морам признати да су се сва моја очекивања испунила у вези са овим. Одушевљена сам како првим такмичењем тако и сада овим, посећеношћу људи и њиховом заинтересованошћу, али и трудом нас учесника и колико смо себе дали у све то ““ рекла је Ђурђина Симић, матурант Филолошког смера, која намерава да упише студије безбедности или Факултет политичких наука.
За титулу најбољег, по бодовном систему, у финалу су се борили дебатни тимови „Парменидови скунси“ Милица Мијатовић, Ђурђица Јовановић, Лука Павловић из ИВ1, „Принципес“ Катарина Младеновић, Вања Кузмановић, Вељко Малетић из ИВ1, „Егида“ Јелена Арсић, Радоица Драшкић, Предраг Нурковић из ИВ4, „Елитни какаду“ Милан Вујковић, Григорије Вешић, Сава Симић из ИВ5, „Антагонисти“ Исидора Исаиловић, Наташа Пантелић, Младен Самарџић из ИВ6 и „Архе“ Ђурђина Симић, Тамара Мијатовић, Тамара Говорчиновић из ИВ7.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa