Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
АЛЕКСАНДАР ПРОДАНОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „ВОДОВОД“ ШАБАЦ

КРЕДИТИРАМО ПРИКЉУЧКЕ ЗА ВОДУ ГРАЂАНИМА

Претходних година, шабачки „Водовод“ радио је доста на ширењу водоводне и канализационе мреже. У водоснабдевање Шапца, у претходном периоду је доста уложено новца, што из локалног што из државног буџета. Само је републичка Дирекција за воде у град инвестирала око 218 милиона динара. Мрежа се ширила на три начина. Прво су удруживана средства између Дирекције за воде и Града Шапца, које је трајало од тренутка када је на место директора Дирекције именован Александар Продановић па до 2012. године. Проценат бесповратних средстава је преко 70 одсто, док је град само у 2012. години учествовао са 20 процената. Други начин је било удруживање средстава града и грађана, а трећи кредит Немачке развојне банке који је узео „Водовод“ у износу од пет милиона евра. Од тога се враћа три милиона а два милиона су бесповратна средства. Само од овог кредита је у прошлој години изграђен или реконструисан 61 км водоводне мреже.Време је да се након још једне фазе радова, подвуче црта и крене у кампању како би се грађани, где су се за то стекли услови, прикључили на мрежу.
Господине Продановићу, колико домаћинстава може у овом тренутку да се прикључи?
- У овом тренутку на мрежу може да се прикључи око 4.000 домаћинстава, и то ни мало није добар податак. Наиме, шабачка вода је изузетног квалитета, захваљујући одличним изворима које имамо. Са друге стране имамо једну од најнижих цена воде у Србији. Зато нам и јесте жеља да прикључимо што више корисника на мрежу, како би грађани пили здраву и јефтину воду. На захтев градоначелника Шапца донели смо одлуку да омогућимо грађанима да се прикључе на 36 месечних рата. Заинтересовани могу доћи у „Водовод“ или код повереника у свом месту и потпишу уговор са нама. Ми, потом, урадимо прикључак, грађани добију воду и тек онда почињу да плаћају рате које су око 12 евра месечно. То значи, да ћемо ми кредитирати грађане на три године. Тако повољних услова нема нигде у Србији.
Да ли од броја новоприкључених зависи даље ширење водоводне мреже у Шапцу?
- Зависи и у томе нас условљава КФЊ као давалац кредита. Нећемо моћи да наставимо радове док се довољан број домаћинстава не прикључи на мрежу. Након ових погодности, мислим да ће грађани изабрати дупли бенефит за себе да за мање пара имају здраву пијаћу воду.
Каква је ситуација са прикључцима на канализациону мрежу, обзиром да је и она ширена?
- „Водовод“ тренутно ради на калкулацији како да грађане кредитира и када је у питању прикључак на канализациону мрежу. Мој предлог према Надзорном одбору предузећа биће да се грађанима уместо досадашњих девет, омогући прикључење на 36 месечних рата. Тиме ће грађани побољшати квалитет свог живота, ослободиће се хидрофора, септичких јама и свог оног посла који имају а везан је за њихово одржавање. Напоменуо бих да ће се ове године почети и организовано одношење смећа са сеоског подручја, тако да сви заједно тежимо да у највећој могућој мери изједначимо услове живета на селу оним условима у граду.
Док сте били на челу републичке Дирекције за воде, у Шапцу је улагано и у одбрану од поплава. Шта је конкретно рађено?
- Био сам главни руководилац и координатор одбране од поплава на територији Србије. Морам да кажем да смо и тада имали поплава, али да нисмо изгубили ниједан људски живот, никоме није био чак ни угрожен живот јер се раговала благовремено. И штете смо санирали веома брзо. У Мачву и Шабац уложено је доста новца када је реч о одбрани од поплава. Од 2008. до 2012. године, када ме је нова Влада Србије разрешила са дужности, радили смо на више локација и то је спасло Шабац у мају прошле године. Шабац се није бранио на већој деоници, него само на спорних пет километра насипа од Дреновца до Чеврнтије, и та деоница је и данас угрожена јер се од мог одласка није ништа урадило па ни од маја месеца. Све остало је било надвишено, урађено по пројекту стогодишњих вода и река Сава није претила даље. Радили смо и на рехабилитацији Церског ободног канала у коју је уложено тачно 32.636.054,00 динара. Овај пројекат је комплетно финансирала Светска банка и оценила га одличном оценом. На реци Сави радила се реконструкција шабачке стране, десне обале и тај посао је коштао 239.492.450,00 динара. Такође, рађена је заштита десне обале реке Саве код постројења за пречишћавање отпадних вода у Шапцу. За овај пројекат утрошено је 129.95.479,00 динара. Изградња црпне станице „Шабац ““ Мачва“ укупно је коштала 127.364.419,00 динара. Ја сам као директор Дирекције за воде Србије наложио да се, пред крај пројекта, хитно уради и заштита десне обале Саве кроз Мачву чиме би завршили комплетну северну касету. Обезбедили смо средства за радове у висини од 607 милиона динара у буџету, потписали смо уговор и све је било спремно. Они који су мене наследили у Дирекцији урадили су део посла, а када се Светска банка повукла са овог пројекта, остала је ова критична деоница од пет километара од Дреновца до Чеврнтије. Зашто је то тако ја не знам, али то је посао који хитно мора бити урађен. Локална самоуправа на челу са градоначелником чини доста како би државним органима скренула пажњу на хитност овог посла који је у надлежности Републике Србије јер је Сава вода првог реда. Међутим, нисмо добили одговор када ће то бити реализовано.
ВОДА СКУПЉА У ДРУГИМ ГРАДОВИМА
Цена воде ка крајњим корисницима у Шапцу износи 49,9 динара по кубном метру са ПДВ-ом. Одвођење отпадних вода 12,31 динара по кубном метру, такође са урачунатим са ПДВ-ом. Градови сличне величине као Шабац имају веће цене воде, као на пример: Ваљево, Сремска Митровица, Суботица, Чачак, Краљево, Панчево, Ужице, Зрењанин, Вршац, Сомбор итд. Поређења ради у Панчеву је цена воде 107,8 дин/м, у Суботици 108,9 дин/м.
Б. Иветић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa