Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
ШАБАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ И ПОЗОРИШТА

ДОКАЗ ЖИВОТА

Стиховима Слободана Ракитића „Јужна земља“ прошлог четвртка шабачки гимназијалци отворили су једночасовни програм посвећен Светском дану поезије и Међународном дану позоришта. Универзални језик који свако може да осети и разуме почео се обележавати од 1999. године када је Организација Уједињених нација за просвету, науку и културу УНЕСКО прогласила 21. март за Светски дан поезије.
- Драго ми је што смо обележили ова два значајна датума поготово што је цео програм урађен на иницијативу ученика. Што се тиче људи који су учествовали у организацији то је слична екипа која већ годинама уназад спрема овај програм. Навикли смо сви да радимо заједно тако да није било проблема током месец дана интензивних припрема ““ рекла је Наташа Пантелић, ученица ИВ6 информатичког смер.
На иницијативу Међународног позоришног института већ више од педесет година, тачније од 1961. године, широм света обележава се Светски дан позоришта, 27. марта, и то на различите начине. Гимназијалци су овом приликом поред стихова говорили и монологе из драмских текстова. И овога пута била је незаобилазна Фема из „Покондирене тикве“ Јована Стерије Поповића.
- Није ми било тешко вечерас јер већ имам велико искуство што се тиче самог наступања, рецитовања, глуме. Оно што бих поручила својим вршњацима јесте да се у своје слободно време више усредсреде на неке друге ствари, нпр. одлазак у позориште или читање књига с обзиром на време у коме је технологија веома заступљена тако да смо те неке друге вредности оставили по страни. Потребно је мало више бавити се културом ““ додала је Јелена Јевтић, ученица ИИ3 друштвено-језичког смера која намерава да се посвети студијама глуме између осталог.
Своју свестраност, али и љубав према писаној речи показали су на позорници и Милица Марчић, Ђорђе Митровић, Инес Николић, Јелена Бркић, Ђорђе Спремић, Милица Мијатовић, Кристина Марковић, Михаило Милошевић, Наташа Пантелић, Катарина Тадић, Александар Корнарос, Јована Пантић, Никола Мијаиловић и Драгана Марковић. Говорило се на српском, енглеском, француском, немачком, певало уз пратњу на гитари и клавиру, али и одиграо фламенко у извођењу талентоване Јелене Бркић. Подршку им је и овога пута дало Стручно веће српског језика.
И као што рече Бранко Миљковић: „Поезија је јасан доказ живота. Ако је ватра твог живота распламсана, поезија је, само, пепео!“
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa