Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ОБЈЕКТА ЗА СОЦИЈАЛНО СТАНОВАЊЕ

СТАНОВИ ЗА 36 ПОРОДИЦА

Изградња објекта за Социјално становање у заштићеним условима у Шапцу почела је прошле недеље. Пројекат реализују град Шабац, Комесаријат за избеглице и „Хаусинг центар“
Полагањем камена темељца прошлог четвртка почела је изградња објекта у који ће се у октобру уселити 36 породица, од којих највећи део, њих 29, живи у колективном центру у Варни. Пројекат се реализује под покровитељством Европске уније, док је град Шабац обезбедио инфраструктурно опремљено земљиште, израдио урбанистичку документацију и издао све потребне дозволе.
- Ово је пројекат који не може да се рализује без града. Ми смо озбиљни партнери Европској унији и њеним представницима већ дужи низ година. Ово је потврда добре сарадње, а сам пројекат ће омогућити значајном броју људи да добију кров над главом, да се интегришу у друштво и да реше значајан проблем. Град је урадио све што је могао. Обезбедили смо локацију за градњу, инфраструктуру и урбанистичке пројекте. Читав посао пратила је и одговарајућа процедура у градском парламенту. Очекујемо да се људи из социјално угрожених категорија до краја октобра уселе у станове. Ову активност реализујемо у оквиру наше идеје социјалне политике, која се огледа у томе да сваке године повећавамо буџет за социјална давања. Таква политика подиже квалитет живота свих грађана, посебно најугроженијих, а и у наредном периоду ћемо се трудити да повећамо корпус социјалних услуга које ће бити на располагању свим људима којима је помоћ неопходна, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Колективни центар у Варни један од 12 активних у Србији. Стратегијом државе предвиђено је њихово затварање, уз решавање стамбених питања корисника.
- До пре неколико година у Србији је било скоро 700 колективних центара, са преко 50.000 корисника. Стратегијом државе предвиђено је њихово затварање и потпуна интеграција станара у друштво. Изградња објеката за социјало становање је добар начин да ти људи реше своје проблеме. У разговору са челним људима Шапца чули смо да осим ове врсте помоћи, они раде на збрињавању корисника из колективног центра у Варни и кроз помоћ у изградњи монтажних кућа и доделу бесплатног грађевинског материјала. Сигурна сам да ће, уз подршку државе и града Шапца, сви ти људи решити стамбено питање, навела је Драга Трнинић из Комесаријата за избеглице.
Пројекат изградње објекта за Социјално становање финансира Европска унија, а реализује невладина организација „Хаусинг центар“. Будуће станаре очекују веома добри услови за живот.
- Површина станова биће од 30 до 60 квадратних метара, у зависности од броја чланова породице. Сви станови биће опремљени белом техником, намештајем и осталим неопходним стварима. Сам објекат ће бити енергетски ефикасан, уз коришћење најквалитетнијих материјала при изградњи, рекла је Бранислава Жарковић, директорка „Хаусинг центра“.
У непосредној близини градилишта налази се 12 станова намењених социјалном становању, који су усељени пре неколико година. Надлежни очекују да пример њихове успешне интеграције следе и станари новог објекта.
- То је пример одличне праксе. Највећи део људи који су се уселили у станове који су изграђени пре две године су се успешно интегрисали у друштво. Они су престали да буду корисници услуга новчане помоћи, пронашли су посао и засновали породице. То је одличан пример инклузије, а сигуран сам да ће и станари објекта који је почео да се гради имати сличан живот за неколико година, рекао је Милан Васић, директор Центра за социјални рад.
Нова зграда ће се, попут већ изграђених објеката, налазити у Новопројектованој улици на Камичку. Укупна вредност радова на изградњи и опремању стамбене зграде је 720. 000 евра.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa