Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ПОДРШКА БОРБИ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ

РАД НА ЦРНО ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ

Прошле среде начелник Мачванског управног округа, Драгослав Милановић, одржао је састанак са представнцима Инспектората за рад и Привредне коморе Ваљево. Теме разговора биле су претходне активности Инспектората и планови за наредни период, а посебан акценат је стављен на изградњу партнерских односа са локалним самоуправама. Милановић је истакао да су посебно истакнута питања која се тичу сузбијања сиве економије, у оквиру стратегије која се спроводи на нивоу читаве Државе.
Бојан Јоцић, директор Инспектората рада навео је да је током прошле и ове године контролисано 16 делатности на територији Србије, у циљу откривања рада на црно. Контролисани су, између осталог, угоститељски објекти, фиме које се баве обезбеђењем, зимски центри.
-Непријављени радници откривени су, у мањој или већој мери, у свим областима. Од 30 до чак 70 одсто запослених који раде на црно нису појединачни случајеви, него је било доста таквих примера. Решили смо да појачамо своје активности, како као инспекција рада, тако и у сарадњи са локалним самоуправама и окрузима. Овде видимо могућност подршке од стране начелника, који би могао да координише рад и контролу свих локалних и републичких инспекција, рекао је Јоцић.
Како је објаснио, од почетка године уведени су прекршајни налози. Казне које се прописују на лицу места могу износити од 50.000 до 100.000 динара. Ако се поднесе захтев за покретање прекршајног поступка, запрећене казне за послодавце који раде на овакав начин су од 800.000 до два милиона динара.
Петар Николић, потпредседник Регионалне привредне коморе из Ваљева, истакао је да је интерес привредника да се сива економија бар смањи ако не може да се елиминише у потпуности. Према његовим речима, процене су да је сива економија у Друштвеном бруто производу наше земље од 40 до 50 одсто. Циљ је да су у наредним годинама сведе на европски просек који износи 10 до 15 одсто.
-Привредници желе транспарентне, познате и недвосмислене услове за привређивање за све, а да на основу својих способности остваре профит. Овде смо реализовали партнерство између јавног сектора ““ државе, и приватног ““ чланица Коморе, где покушавамо да направимо једну синергију, а сиву економију сведемо на што мању меру, рекао је Николић.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa