2. april 2015.2. apr 2015.
PODRŠKA BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE

RAD NA CRNO VELIKI PROBLEM

Prošle srede načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Dragoslav Milanović, održao je sastanak sa predstavncima Inspektorata za rad i Privredne komore Valjevo. Teme razgovora bile su prethodne aktivnosti Inspektorata i planovi za naredni period, a poseban akcenat je stavljen na izgradnju partnerskih odnosa sa lokalnim samoupravama. Milanović je istakao da su posebno istaknuta pitanja koja se tiču suzbijanja sive ekonomije, u okviru strategije koja se sprovodi na nivou čitave Države.
Bojan Jocić, direktor Inspektorata rada naveo je da je tokom prošle i ove godine kontrolisano 16 delatnosti na teritoriji Srbije, u cilju otkrivanja rada na crno. Kontrolisani su, između ostalog, ugostiteljski objekti, fime koje se bave obezbeđenjem, zimski centri.
-Neprijavljeni radnici otkriveni su, u manjoj ili većoj meri, u svim oblastima. Od 30 do čak 70 odsto zaposlenih koji rade na crno nisu pojedinačni slučajevi, nego je bilo dosta takvih primera. Rešili smo da pojačamo svoje aktivnosti, kako kao inspekcija rada, tako i u saradnji sa lokalnim samoupravama i okruzima. Ovde vidimo mogućnost podrške od strane načelnika, koji bi mogao da koordiniše rad i kontrolu svih lokalnih i republičkih inspekcija, rekao je Jocić.
Kako je objasnio, od početka godine uvedeni su prekršajni nalozi. Kazne koje se propisuju na licu mesta mogu iznositi od 50.000 do 100.000 dinara. Ako se podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zaprećene kazne za poslodavce koji rade na ovakav način su od 800.000 do dva miliona dinara.
Petar Nikolić, potpredsednik Regionalne privredne komore iz Valjeva, istakao je da je interes privrednika da se siva ekonomija bar smanji ako ne može da se eliminiše u potpunosti. Prema njegovim rečima, procene su da je siva ekonomija u Društvenom bruto proizvodu naše zemlje od 40 do 50 odsto. Cilj je da su u narednim godinama svede na evropski prosek koji iznosi 10 do 15 odsto.
-Privrednici žele transparentne, poznate i nedvosmislene uslove za privređivanje za sve, a da na osnovu svojih sposobnosti ostvare profit. Ovde smo realizovali partnerstvo između javnog sektora ““ države, i privatnog ““ članica Komore, gde pokušavamo da napravimo jednu sinergiju, a sivu ekonomiju svedemo na što manju meru, rekao je Nikolić.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa